НАЧЕЛНИЦИ ОПШТИНА ШАМЦА И СВРЉИГА О ЈАЧАЊУ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ ДВИЈЕ ОПШТИНЕ

0
181
blank
blank

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић разговарао је са делегацијом општине Сврљиг из Србије о интензивирању сарадње ове двије локалне заједнице у области привреде, културе и спорта.

blank
Милићевић је новинарима након састанка рекао да је са делегацијом из Сврљига на челу са предсједником те општине Мирославом Марковићем разговарао о сарадњи у 2022. години кроз организовање низа манифестација.

“Договорили смо да Канцеларији Владе Србије за дијаспору понудимо заједнички пројекат двије општине с циљем сарадње српског народа са ових подручја у привредном и културном дијелу. Једна од идеја јесте да “Кућа Шамца” буде у Сврљигу, а “Кућа Сврљига” у Шамцу, као резултат наших активности у овој години”, навео је Милићевић.

blank

Он је додао да је планирано да се почетком прољећа привредна делегација из Сврљига представи на Сајму меда и прехрамбених производа у Шамцу.

blank

blank

“Дакле једна свестрана сарадња на више поља током 2022. године, за коју заједно очекујемо да ће бити крунисана још интензивнијом сарадњом, потписивањем споразума ове двије општине”, истакао је Милићевић.

Марковић је рекао да ће привредници из Сврљига радо бити гости на шамачком Сајму меда почетком прољећа и напоменуо да је ова општина у Србији најпрепознативљивија по великом броју регистрованих медара.

blank

“Желимо да наше две општине раде на пријатељству, повезивању привреде и културе и да разменимо искуства”, навео је он.

Он је напоменуо да општина Сврљиг много чини за пронаталитетну политику, за образовање и ученике основних школа, којима обезбјеђује бесплатну ужину, те да даје подстицаје за склапање брака и рођење детета.

“Успели смо да мало стабилизујемо демографску слику”, рекао је Марковић додајући да се многа позитивна искуства могу пренијети у општини Шамац, а такође искуства из Шамца у општину Сврљиг.

Дводневна посјета Шамцу делегације општине Сврљиг уприличена је на иницијативу члана Националног ансамбла “Коло”.

Члан Националног ансамбла “Коло” Александар Јовановић изразио је задовољство што је успио да увеже “своја два краја” – општину Шамац, у којој му је рођена мајка, и Сврљиг, гдје му је рођен отац.

Он је нагласио да је заједнички циљ да раде на много пројеката, посебно у области културе и традиције.

Светлана Павловић

blank