blank

У саборном и спомен-храму Успења Пресвете Богородице у Дервенти служена је литургија поводом празника Лазарева субота- Врбица, а најмлађи Дервенћани су свечано обучени, са гранчицама врбе на глави, рецитовали пјесме посвећене Васкрсу.

blank

blank

Протојереј ставрофор Радојица Ћетковић истакао је да је ове године прослава Лазареве суботе обојена посебном радошћу због поновног присуства дјечице.

„У посљедње двије године дјеца нам нису могла доћи због пандемије. Тако да нас је ове године обузела посебна радост што су поново дјечица са нама у цркви одржала свој програм, одрецитовали оно што су припремили, а црква их је подстакла“, рекао је Ћетковић, честитавши свим вјерницима предстојећи празник Васкрсење Хрисово.

blank

blank

Литургији су присуствовали и малишани вртића “Трол”, након двије године паузе због епидемиолошких мјера и вируса корона.

Прије одласка у храм организовано је фотографисање на централном-спомен обиљежју, након чега је услиједио дефиле улицом града до уласка у храм, гдје су малишани присуствовали литургији. 

Након молитве, подијељене су гранчице врбе које су бројни вјерници и малишани однијели кућама да их чувају поред икона и кандила.

Врбица је за православне хришћане празник дјечије радости, јер је Христос полазећи у Јерусалим рекао “Пустите дјецу к мени, јер таквих је Царство небеско”.

Лазарева субота или Врбица увијек се слави у суботу уочи празника Цвијети, који увијек падају у шесту недјељу Часног поста.

Врбица је посвећена успомени на васкрсење Лазара и на улазак Христов у Јерусалим, гдје су га дјеца свечано дочекала и поздравила.

ПН

blank