blank

 У Дервенти је дочек православне Нове године организован на платоу испред Саборног храма Успења Пресвете Богородице, у којем је служен молебан у поноћ, а уприличен је и ватромет.

Окупљене грађане поздравио је и православну Нову годину честитао градоначелник Дервенте Милорад Симић.

blank

“Православна Нова година обиљежава се широм свијета, од Русије и околних земаља, преко египатских Kопта и Етиопљана у Африци, све до Србије и околних православних земаља, а међу њима је и мали град Дервента и ми његујемо ову прославу годинама”, рекао је Симић у изјави новинарима.

Он је навео да је, уз помоћ Градске управе, Српско просвјетно и културно друштво /СПKД/ “Просвјета” из Дервенте организовало прославу на задовољство суграђана, те додао да никога не би требало да вријеђа дочек Нове године по јулијанском календару.

blank

Предсједник дервентског СПKД “Просвјета” свештеник Далибор Ђекић подсјетио је да лани манифестација није одржана због пандемије вируса корона, а ове године је традиција прославе настављена.

“Свима желим срећно и Богом благословено ново љето Господње и да Господ свима подари среће здравља и сваког добра”, рекао је Ђекић.

blank

Организатор дочека православне Нове године било је СПKД “Просвјета”, уз Туристичку организацију града Дервента, те покровитељство Градске управе и градоначелника Милорада Симића.

blank

blank

Окупљене грађане забављали су изворне групе из Дервенте и бенд “Маркато”, а организатори су обезбиједили и кувано вино.

ПН

blank