blank

На свечаној сједници Скупштине општине Шамац, поводом Дана општине, која ће бити одржана 15. априла, биће уручена признања заслуженим грађанима, удружењима, појединцима и привредним субјектима.

Предсједник Скупштине општине Шамац Симо Варадиновић рекао је на конференцији за новинаре да ће на свечаној сједници парламента бити уручено укупно 11 признања – двије априлске награде, пет похвала, три плакете, те једна повеља као највеће општинско признање које скупштина додјељује поводом Дана општине.

Он је подсјетио да је јавни позив за достављање приједлога за награде и признања упућен свим мјесним заједницама, удружењима грађана, одборницима и другим субјектима и сви су имали прилику да доставе своје приједлоге за награде и признања до 15. марта.

Према његовим ријечима, Комисија за награде и признања ће све приједлоге прегледати и упутити у скупштинску процедуру како би се одборници о њима изјаснили на редовној сједници планираној за 31. март.

blank

Варадиновић је најавио да ће ове године бити одржано низ манифестација у оквиру обиљежавања Дана општине, за разлику од претходне двије године када то није могло да буде учињено због епидемије вируса корона.

Начелник Службе за друштвене дјелатности и послове Цивилне заштите Мишо Дервенић рекао је да манифестације почињу 8. априла на тргу у Шамцу Сајмом цвијећа и књига који се други пут организује у овом граду и на којем ће бити најмање 15 излагача цвијећа и најеминентнији издавачи књига из шире регије.

Он каже да ће начелник општине Ђорђе Милићевић угостити ученике од првог до трећег разреда свих основних школа са овог подручја који ће доћи у факултативну посјету, обићи знаменитости града, Сајам, а за њих ће бити приређена представа у кино сали.

Начелник општине ће се 11. априла дружити са дјецом из обданишта у Шамцу и Обудовцу која ће на платоу испред Старог сата извести богат забавни програм.

“Од 12. до 14. априла у нашем граду ће први пут бити организован фестивал “Милица” посвећен пионирки српске костимографије, рођеној Шамчанки, супрузи нобеловца Иве Андрића која је била први школовани српски костимограф и универзитетски професор. Циљ нам је да промовишемо Милицу као нашу суграђанку, јер сматрамо да завређује пажњу. На тај начин желимо да промовишемо и нашу средину”, истакао је Дервенић.

Милица Бабић је за рад у области костимографије добила Орден рада са златним венцем (1949), Стеријину награду за костим (1956) и плакету града Београда (1964). Награду Стеријиног позорја за костим добила је за представу “Кир Јања” у изведби Загребачког драмског казалишта.

Сарађивала је са позориштима у Београду, Новом Саду, Нишу, Шапцу, Загребу, Сарајеву, Бањалуци, Дубровнику, Скопљу и Љубљани.

Светлана Павловић

blank