blank

У Сијековцу ће у суботу, 26. марта бити обиљежено 30 година од злочина над недужним српским цивилима у овом селу који су извршиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско – хрватске јединице из БиХ.

Поводом предстојећег обиљежавања историјског догађаја од републичког значаја, данас je у просторијама Борачке организације у Броду одржан састанак на којем је усаглашен програм овогодишњег обиљежавања „Страдања Срба у Сијековцу 1992.године“.

Предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Мирослав Маричић, навео је да ће након свете литургије у цркви Свете великомученице Огњене Марије, у 10.30 часова бити служен парастос убијеним српским цивилима, а потом полагање вијенаца на спомен обиљежје и обраћање званичника.

blank

Предсједник предсједништва општинске Борачке организације Зоран Видић, подсјетио је да је у Сијековцу 26. марта 1992. године убијено је девет недужних српских цивила из овог мјеста, а наредних дана убијено је још 37 Срба.

Најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године.

„Борачка организација ће 25.марта с почетком у 19 часова у скупштинској сали организовати Округли сто на тему првог ратног злочина у БиХ почињеног у Сијековцу 1992. године. Намјеравамо кроз документе и историјске чињенице још једном указати на трагичне догађаје из наше новије историје и страдање српског народа, чиме ће и почети обиљежавања 30 година од страдања сијековачких Срба“, изјавио новинарима Видић.

Из Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова Владе РС најaваљено је да ће програму обиљежавања страдања Срба у Сијековцу 1992.године присуствовати представници институција Републике Српске, представници Српске у институцијама БиХ, руководства општине Брод, Трећег пјешадијског РС пука и делегације невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата РС и НОР-а.

Д.И

blank