blank

Општинска борачка организација Шамац у сарадњи са Општином Шамац и командом Трећег пјешадијског (Република Српска) пука је уприличила обиљежавање 31. годишњице од формирања Војске Републике Српске и Друге Посавске бригаде.

Свечаним дефилеом ешалона Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, служењем парастоса уз саслужење локалних свештеника и полагањем вијенаца на Централном спомен обиљежју одата је пошта погинулим борцима и жртвама протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата који су своје животе оставили на бранику отаџбине.

blank

“Војска Републике Српска (ВРС) је проистекла из народа и постала легитимна оружана сила чији је циљ био да сачува српски народ на његовим вјековим огњиштима и тај задатак је извршила”, рекао је  командант Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Сретен Милошевић присуствујући обиљежавању овог значајног датума.

Тим поводом одржан је свечани дефиле главном улицом Шамца у којем су учествовали припадници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, који прославља 18 година постојања, некадашњи припадници Друге посавске бригаде, а придружио им се и велики број грађана.

Командант Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Сретен Милошевић рекао је да се може рећи да је ВРС постигла и извршила задатак – сачувала српски народ и одбранила Републику Српску.

Он је додао да је то имало огромну цијену, прије свега у људским животима, како војника, тако и цивила.

“Радује ме што је овдје присутан велики број младих јер је један од задатака Трећег пјешадијског (Република Српска) пука да на неки начин едукујемо млађе генерације и да буду упознати о најзначајнијим датумима из блиске прошлости”, рекао је Милошевић.

Он је навео да се с поносом сјећа 12. маја 1992. године када је Скупштина српског народа у БиХ у Бањалуци донијела одлуку о формирању ВРС која је била храбра и мудра, а са ове дистанце и историјски оправдана.

blank

Предсједник Борачке организације Шамац Радован Зорановић рекао је да је задатак Трећег пјешадијског (Република Српска) пука да заједно са институцијама Републике Српске и народом, чува и његује традицију и насљеђе ВРС и српског народа.
Зорановић, који је и ратни командант Шестог батаљона Друге посавске бригаде, подсјетио је да је бригада формирана 1992. године као насљедник 17. тактичке групе.

“Она је одбранила фронт од Милошевца до ријеке Тиње у дужини од 142 километра. Све задатке је бригада обавила уз огромне жртве. Имали смо укупно 500 погинулих и више од 1.200 рањених. Друга посавска бригада је због својих ратних заслуга одликована највишим одликовањима Републике Српске”, истакао је Зорановић.

blank

Предсједник БОРС-а Радан Остојић истакао је да његују сјећање на све припаднике ВРС који су Одбрамбено-отаџбинском рату животима платили цијену слободе.

“То је прво чега треба да се сјетимо током обиљежавања ових значајних датума. Моја порука је да по сваку цијену морамо сачувати оно што смо одбранили у Одбрамбено-отаџбинском рату, а то је Република Српска са свим својим надлежностима и територијом”, рекао је Остојић.

Он је нагласио да се много више пажње мора посветити људима који су били припадници ВРС и Министарства унутрашњих послова.

“Зато су нам потребни слога и јединство које се гради међусобним уважавањем и поштовањем. Надам се да ћемо схватити шта је најважније за нас и за Српску. Само тако ћемо сачувати Републику Српску и опстати као народ на овим просторима”, рекао је Остојић.

blank

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић истакао је да је Друга посавска бригада најзаслужнија за слободу и да је дала значајан допринос територијалној цјеловитости Републике Српске, те да је ово врло важан и значајан дан за општину Шамац.

“Око 7.000 људи је прошло кроз Другу посавску бригаду, а 500 је погинуло. Ова бригада је права спона источног и западног дијела Српске, поготово у оном времену”, рекао је Милићевић захваљујући се свима који су били  присутни.

Он је додао да је култура сјећања врло битна, те да протеклих година значајно раде на томе заједно са ОБО, БО РС.

Предсједништво ОБО Шамац, поводом обиљежавања 31. годишњице од формирања 2. Посавске пјешадијске бригаде за изуетан допринос у одбрани српског Народа додијелила је Плакету  тадашњем капетану прве класе ЈНА, а данашњем пуковнику Војске Србије у пензији Предрагу Грбићу, за које је признање преузео Јовановић Симо, а значку општинске борачке организације Шамац Срећку Радовановићу „Мајору Дебелом“ начелнику штаба и команданту 2. Посавске бригаде и Драгану Ђорђевићу Црном, команданту 2. Посавске бригаде.

Весна Мишикић ученица СШЦ „Никола Тесла“ прочитала је  свој рад на тему „Друга посавска бригаде је и моја бригада“ који је од стране ОБО Шамац награђен  поводом Дана бораца РС и Првог српског устанка, те своју пјесму „Част је моја домовина“.

Чланови Омладине Црвеног крста Шамац су дали свој допринос у организацији обиљежавања Дана бригаде и дефилеу застава ВРС, а Удружења жена из Шамца су припремиле послужење за сву дјечицу која су дошла на ову свечаност.

Обиљежавању су присуствовале породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди и борци Друге посавске бригаде ВРС, некадашњи припадници јединица Првог крајишког корпуса, представници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, 65. заштитног пука, БОРС-а, општинских и градских борачких организација, начелници општина, гости из Србије и припадници некадашње 17. Тактичке групе ЈНА.

Светлана Павловић

blank