Обиљежена 31. годишњица Пробоја Коридора

0
145
blank
blank

Служењем литургије у манастиру Светог пророка Илије на Дугој њиви, парастосом и полагањем цвијећа на спомен обиљежје, те пригодним културно-умјетничким програмом обиљежена је 31. годишњица највеће и најхуманије битке у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату – битке за Коридор живота.

Догађају су присуствовали високи званичници Републике Српске:  предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, предсједник Борачке организације Републике Српске  Радан Остојић, начелник општине Модрича Јовица Радуловић са сарадницима, начелници сусједних градова и општина,  представници Општинске борачке организације из Модриче и других општина Републике Српске, те бројни грађани.

blank

Ненад Булић из Козарске Дубице, некадашњи припадник 11. пјешадијске дубичке бригаде присјетио се тешких борби и губитака сабораца, који су, како каже, највише бољели. “Најтежи тренуци били су губици и рањавање сабораца, али смо знали да морамо ићи напријед и отворити излаз према Србији како нам не би умирала дјеца и страдавали болесници због недостатка кисеоника и лијекова”, рекао је Булић.

Вељко Брајић, такође директни учесник Операције “Коридор” цитирао је генерала Момира Талића, који им је уочи битке рекао: “ Синови моји, данас крећете у борбу из које се нећете сви вратити живи, али знајте онај ко изгуби живот, изгубио га је за спас новорођенчади који умиру због недостатка кисеоника”.

Јовица Игњатовић, тадашњи припадник 43. моторизоване бригаде борби за “Коридор живота” сјећа се кроз високи морал и слогу сабораца, јер су, како је истакао, били свјесни величине и значаја свог задатка.

blank

Предсједник Републике Српске Милорад Додик на обиљежавању 31. годишњице “Операције коридор” је рекао да Српска остаје привржена обиљежавању датума везаних за Одбрамбено-отаџбински рат. “Коридор, који је засита био “Коридор живота” значио је повезивање Републике Српске и рано успостављање њених данашњих контура. Порука је да нисмо заборавили начин на који смо били блокирани и колико се тешко борити за слободу. Данас то чинимо на други начин и политичким средствима, јер смо изложени многим насртајима и злоупотребама, па и самог дејтонског процеса одлучивања”, поручио је Додик.

Начелник општине Модрича Јовица Радуловић је рекао да се увијек морамо сјећати свих погинулих бораца, који су положили своје животе на бранику отаџбине, како би данас грађани живјели у слободној Републици Српској. “Наша обавеза данас је да очувамо мир и слободу, али и да се боримо и стварамо услове да нас буде што више на овим просторима”, поручио је Радуловић.

blank

“Помолили смо се за душе страдалих и присјетили се високе цијене која је плаћена за слободну Републику Српску. Операција коридор је значилла ослободити и очувати жилу куцавицу и то битком која нема нити једну мрљу на себи. Стога је на нама дужност и обавеза да овај дио славне прошлости преносимо на младе генерације и да очувамо мир, како нам се страдања више никад не би поновила”, истакао је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине.

blank

blank

Операција „Коридор 92″ почела је 12. а завршена је 28. јуна, ослобађањем Модриче и деблокирањем пута Бања Лука – Бијељина, чиме је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине. У операцији „Коридор“ погинуло је 413 бораца, а 1918 рањено.

Општина Модрича 

blank