blank

Служењем парастоса и полагањем вијенаца испред споменика на раскрсници путева Горња Лупљаница – Велика Сочаница – Дажница /Томасово брдо/, данас је обиљежено 29 година од погибије осам српских заробљеника из Дервенте који су изгубили живот док су копали ровове за потребе хрватских снага.

blank

На копању ровова погинули су заробљеници Ненад Панзаловић, Жељко и Раде Бокур, Вујадин Љубојевић, Саво Павловић, Драган Грбић, Миро Јовичић и Милорад Гуњевић.

Предсједник Удружења ратних заробљеника општине Дервента Драго Кнежевић истиче да су тужни и жалости што до данашњег дана нису подигнуте оптужнице против оних који су криви за смрт заробљеника.

blank

„У задња два – три мјесеца имао сам састанак са замјеником главног тужиовца БиХ  у Модричи, који ми је пренио радосну вијест да Тужилаштво почиње да ради на случају Томасово брдо, гдје су погинули заробљени и то по командној одговорности. Да се утврди ко је наредио да се заробљеници изведу узмеђу двије ватре- линије да копају ровове“, у изјави новинарима рекао је Кнежевић.

blank

Он додаје да је од замјеника главног тужиовца БиХ добио информацију да ће бити подигнуте и оптужнице за силовање жена на Чардаку.

„Немам информацију и нисам могао сазнати о којем се броју жена ради, јер то не иде у јавност. Радује нас да је коначно почела правда да се тражи. Што се тиче нас преживјелих заробљеника бићемо спремни да свједочимо и борићемо се да докажемо праву истину, да се иза решетака нађу они који су то заслужили“, додао је Кнежевић.   

Он је подсјетио да је 15 логораша на данашњи дан одведено да копају ровове на Томасовом брду, гдје је осам погинуло, а седам тешко рањено.

„Они су доведени на прву борбену линију да копају ровове из логора који су били раније формирани на подручју дервентске општине, гдје су стравично мучени и над њима су се иживљавали на разне начине“ рекао је Кнежевић.

Парастос је служен и за двојицу убијених заробљеника у бившем Дому ЈНА у Дервенти Благоја Ђураша и Чеду Ћудића, те положени вијенци и прислужене свијеће код спомен-плоче која се налази на садашњем Центру за културу.

blank

blank

Вијенац испред спомен-плоче на Центру за културу положили су шеф Одсјека борачко- инвалидске заштите града Дервента Станиша Микеревић, предсједник Скупштине града Дервента Мирко Земуновић, делегацијe Удружења ратних заробљеника, Градске борачке организације, те представници политичких партија.

Организатор обиљежавања је било Удружење заробљеника општине Дервента.

Посавске новости 

 

 

blank