blank

Пригодним програмом, обраћањем званичника и полагањем вијенаца и цвијећа на Спомен костурницу жртвама фашистичког терора и спомен плочу убијеним Јеврејима, у Броду је обиљежена 76. годишњица ослобођења општине у Другом свјетском рату.

blank

На данашњи дан 20.априла 1945.године Народно-ослободилачком борбом –Брод је ослобођен од фашистичке окупације која је уздрмала Европу.

Предсједник општинске организације СУБНОР-а Исмет Ђухерић, овом приликом, подсјетио је на бројне жртве које је народ бродског краја поднио током антифашистичке борбе и позвао све на неопходност чувања сјећања на та времена.

Потпредсједник Јеврејске општине Добој господин Дарио Атијас, такође се обратио и захвалио на сјећању на све страдале, међу којима је и 37 Јевреја.

blank

Традиционално и по обичају је упалио свијеће за страдале и прочитао молитве на свом на Јеврејском језику за жртве фашистичког терора.

blank

Из Борачке организације, у склопу програма, подсјетили смо да су бројни брођани били учесници најмасовнијег антифашистичког покрета у тадашњој Југославији, односно Европи, на значај обиљежавања историјских догађаја и на прикупљање података из периода Другог свјетског рата, посебно имена страдалих Борачка организација ради на уређењу музеја гдје ће бити исписана сва имена невино страдалих жртава рата.

blank

blank

Вијенце на спомен обиљежје у Градском парку положили су представници општинске организације СУБНОР-а, начелник и замјеник начелника општине Брод , представници општинске Борачке организације, те удружења грађана.

 

 

blank