blank

Полагањем вијенаца код Централног споменика погинулим борцима у Шамцу је обиљежен Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата и 218 година од почетка Првог српског устанка.

Представници општине Шамац и општинске Борачке организације положили су вијенце код споменика подигнут за 440 погинулих бораца Друге посавске бригаде, од којих су 362 са шамачког подручја.

Предсједник Скупштине општине Симо Варадиновић рекао је да је задатак свих институција да се поведе више рачуна о породицама погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца, јер су они уградили себе у темеље Републике Српске.

blank

Предсједник Борачке организације општине Шамац Радован Зорановић истакао је да се овим поводом традиционално полажу вијенци на спомен-обиљежје погинулима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату из Друге посавске бригаде.

“У оквиру обиљежавања овог јубилеја и значајног датума у историји српског народа Општинска борачка организација уприличила је и неколико манифестација од којих су најзначајније турнир у шаху за сениоре, јуниоре и најмлађе категорије, те конкурс литерарних и ликовних радова у основним и у Средњој школи”, рекао је Зорановић.

blank

Он је додао да су за литералне и ликовне радове наградили по три рада за прво мјесто 100 КМ, друго 50 КМ и треће 30 КМ.

У конкуренцији основаца на тему „Република Српска и њених 30 година“ прво мјесто припало је Цвијети Којић из Обудовца, друго  Милану Станишићу из Горње Слатине и треће мјесто Сањи Павловић из Обудовца.

У конкуренцији средњошколаца на тему „30 рођендан Друге пјешадијске посавске бригаде“ прво мјесто припало је Весни Мишикић, друго мјесто Ружица Аранђић и треће мјесто Милици  Николић.

blank

У конкуренцији ликовних радова прво мјесто припало је Јелени Бајкановић из Горње Слатине, друго мјесто Огњену Лазаревићу из Обудовца и треће мјесто Андреи Шишић из Црквине.

На такмичењу у шаху медаља и новчана награда од 20 КМ припала је најмлађем учеснику Марку Шишићу, док је у конкуренцји пионира прво мјесто припало Бојану Вуковићу (30 КМ), друго  Пупчевић Луки (20 КМ) и треће мјесто Милану Гајићу (10 КМ).
У конкуренцији омладинаца прво мјесто припало је Душану Јоксимовићу (30 КМ), друго Хелени Гајић (20 КМ) и треће Илији Ристићу (10 КМ).

У конкуренцији кадета прво мјесто освојио је Петар Симић (30 КМ), друго Драгана Лазић (20) и треће Матеја Стевановић (10).

У конкуренцији сениора прво мјесто припало је Горану Писаревићу (100 КМ), друго Жељки Јосиповићу (50 КМ) и треће Сојану Благојевићу (30КМ).

Светлана Павловић

 

blank