blank

У Осињи код Дервенте, испред спомен обиљежја,  данас је организовано обиљежавање Дана осињске лаке пјешадијске бригаде и  помен погинулим мјештанима осињског краја у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић истакао  је да је Осињска бригада дала огроман допринос очувању становништва и територије у овом дијелу Републике Српске.

“Потпуно је извјесно да би судбина ових простора била упитна, још трагичнија и вјероватно налик судбинама Срба на просторима гдје се нису организовали и на адекватан начин заштитили, да није било Осињске бригаде“, у изјави новинарима рекао је Вујичић.

Он је додао да је Осињска лака пјешадијска бригада дјеловала од маја 1992. године до 1. марта 1994. године и да је у том периоду дала изузетан допринос у свим борбама гдје се појавила, а посебно у борбама за ослобађање Дервенте и у пробоју Коридора, те у ослобађању Брода.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић каже  да је дужност сваког суграђанина да ода почаст погинулим борцима Осињске лаке пјешадијске бригаде, истичући да су припадници ове бригаде имали значајан стратешки задатак, успоставити слободу.

blank“Цијена слободе коју ми данас уживамо била је веома скупа и плаћена је животима младих људи чија имена и слике су уклесане на спомен – обиљежје, а задатак свих данашњих и будућих генерација јесте да не дозволе да жртве протеклог рата буду заборављене“, рекао  је Симић.

 Према податцима Борачке организације Дервента Осињска бригада је формирана прије 29 година од бораца са подручја Осиње , Појезне ,Церана, Црнче, Велике и Мале Сочанице, Мишинаца  као и Цвртковаца, Јелањске и Митровића.

Формација бригаде била су два пјешадијска батаљона и позадинска јединица  и до половине јуна 1992.године бранила је села осињског краја.

У садејству са 27. Моторизованом бригадом  и осталим јединицама Војске Републике Српске учествовала у борбама за ослобођење Дервенте и Брода.

 Првог марта 1994.године  интегрисана је  у 27.Моторизовану бригаду.

Бригада је изгубила 104 борца, а више од 600 бораца је рањено.

Одликована је Медаљом  Петра Мркоњића.

blank

Обиљежавање Дана осињске лаке пјешадијске бригаде до ове године је обиљежавано испред централног спомен- обиљежја у Дервенти, у саставу обиљежавања Дана Војске Републике Српске и 27. Моторизоване бригаде, али је ове године одлучено да свечаност буде одржана у Осињи, гдје је бригада и основана.

Вијенце испред спомен- обиљежја положили су породице погинулих бораца, бивши припадници Осињске бригаде, градоначелник Дервенте Милорад Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, делегација Градске борачке организације и удружења проистеклих из одбрамбено отаџбинског рата, и делегације политичких партија.

 

blank