blank

У Шамцу је одржана Скупштина Удружења пензионера на којој је оцјењено да су све планиране активности у прошлој години испоштоване, подијељене захвалнице истакнутим институцијама и појединцима.

Скупштини, поред осталих су присуствовали предсједник Удружења пензионера РС Ратко Трифуновић, предсједник Скупштине Удружења пензионера РС Слободан Брдар и секретар Савка Катана.

Прије почетка сједнице Скупштине републичка делегација пензионера разговарала је у Општинској управи Шамац са предсједником Скупштине општине Шамац Симом Варадиновићем гдје је истакнута добра сарадња општине Шамац и Удружења пензионера.

blank

Предсједник Удружења пензионера Шамац Љубомир Чордашевић рекао је новинарима да је поносан на резултате рада а захвалан свим предсједницима мјесних одбора, јер без њих и Управног одбора не би могли ништа урадити.
Он је истакао добру сарадњу са општином Шамац и републичким Удружењем пензионера.

Чордашевић истиче да је годишњи буџет Удружења 70.000 КМ, у шта је убројано и 10.000 КМ које даје општина Шамац, а поред тога општина Шамац учествује у разним рекреативним активностима Удружења и помаже, а заједно су са општином у пројекту „Здравље и старење“.

blank

„У протеклој години за 350 социјално угрожених пензионера  пружена је једнократна хуманитарна  помоћ по поднесеним захтјевима гдје је утрошено 41.000 КМ. Подијелили смо хуманитарне пакете које смо добили од Владе РС, општине Шамац и нашег Удружења. Мислим да ћемо и у овој години тако, можда и више, а видимо излаз у смањењу неких других расхода, јер морамо мало уложити у санацију објекта да буде љепши“, каже Чордашевић.

Он је напоменуо да на шамачком подручју има 2.444 пензионера, а пензију од 300 КМ има око 350 пензионера и они су увијек на списковима када се разматрају  захтјеви за једнократну помоћ.

Предсједник републичког Удружења пензионера Ратко Трифуновић каже да је увијек прво и основно питање материјални положај пензионера, те да слиједе преговори са Владом РС гдје ће изнијети своја очекивања да дође до ванредног повећања пензија у овој години, као и  до одређених ванредних помоћи како би се материјални положај пензионера поправио.

Он је додао да Удружење пензионера Шамац спада  у ред боље организованих и вриједних Удружења у Републици.

blank

„Исплата пензија је редовна и увијек се из трезора исплаћују прво пензије. Од јануара 2022. године до јануара 2023. године пензије су увећане за 30 процената што је скоро половина свих повећања у задњих 15 година. Влада РС је имала разумјевања и за ванредне помоћи, сви пензионери су прошле године добили ванредну помоћ од по 100 КМ да би се мало ублажио утицај инфлације“, каже Трифуновић.

Он је додао да Влада РС и ресорно министарство подржава и друге пројекте  пензионера, финасира рад републичког удружења, финансира одлазак на бесплатну десетодневну рехабилитацију и опоравак пензионера, те су прошле године послали 1.000 пензионера у бање, а то очекују и ове године.

„Имамо уговоре са свим бањским љечилиштима да пензионери могу користити рехабилитацију у шест рата без камата. Потписали смо ових дана и протокол о снабдијевању огревним дрветом за пензионере на шест рата без камата, а цијена која ће у односу на тржишне цијене бити је за 10 одсто повољнија“, каже Трифуновић.

Светлана Павловић

blank