blank

У Доњој Слатини је одржана “Слатинска тракторијада” на којој је учествовало више од 110 нових и старих трактора из БиХ, али и Пољске.

На тракторијади, чији је организатор Мјесна заједница Доња Слатина, представљена је и нова пољопривредна механизација, односно прикључне машине.

Традиционална јела за окупљене припремиле су на штандовима чланице удружења жена из Шамца, Горње, Доње и Средње Слатине, Брвника, као и шамачког Кола српских сестара “Косовка дјевојка”.

У културно-забавном дијелу програма учествовали су чланови Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” из Обудовца.

blank

Бранислав Божић, у име Организационог одбора “Слатинске тракторијаде”, каже да су због вируса корона направили паузу двије године и да сада организују трећу тракторијаду.

“На сајамском дијелу имамо фирме које излажу нове тракторе и пољопривредну механизацију, а циљ нам је да временом прерастемо у један мањи сајам”, навео је Божић.

Он истиче да од Бијељине до Бањалуке нема ниједног сајма те врсте.

“Посавина је пољопривредно подручје, па управо из тог разлога настојимо да приближимо те нове моделе трактора и друге пољопривредне механизације нашим људима који нису у могућности да оду у Нови Сад”, наводи Божић.

blank

Према његовим ријечима, посјетиоци на изложбеном платоу моги видјети нове тракторе, тањираче, сијачице и другу механизацију.

У такмичарском дијелу трактористи ће имати прилику да учествују у неколико дисциплина – навлачење трактора, вуча старог трактора, полигонска вожења приколице, а спреман је и полигон за дјецу – најмлађи учесници ће у показивању вјештина користити трактор-косачицу.

blank

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић изразио је задовољство организовањем ове манифестације која се, како је рекао, одржава захваљујући искључиво ентузијазму људи у мјесној заједници Доња Слатина, те најавио подршку општине у наредном периоду.

“Радује ме велики број гостију из цијеле Републике Српске, Федерације БиХ, Пољске, гдје се одржава једна велика тракторијада током године. Договорили смо још већу и значајнију финансијску подршку општине Шамац да ова тракторијада у наредном периоду прерасте у већи сајам”, навео је Милићевић.

blank

Пољопривредник, механичар Александар Стојановић из Баткуше довезао је најстари трактор производен 1954. године IMR “Задругар”, а мотор је Раковица којег је купио прије 10 година у Баткуши на којем су радили стари људи.

“Може да вуче, али зависи ко га вози. Средићу га до наредне тракторијаде да буде као нов”, каже Стојановић, додајући да ће га оставити својим унуцима.

Светлана Павловић

blank