blank

У Доњој Слатини код Шамца одржана је четврта “Слатинска тракторијада” на којој је изложено више од 150 нових и старих трактора из Републике Српске и Федерације БиХ.

На тракторијади, чији је организатор мјесна заједница Доња Слатина, представљена је и нова пољопривредна механизација, односно прикључне машине.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је јуче на отварању ове манифестације да очекује да она постане традиција, те да ће имати апсолутну подршку општине.

blank

Он је навео да је сваке године присутан велики број пољопривредних произвођача са подручја Посавине, Семберије и цијеле Републике Српске.

“Ово је догађај који је претходних година био такмичарског карактера, а у посљедње двије полако прелази у сајамски тип. Из године у годину велики је број излагача, као и пољопривредне механизације, а организација је све боља”, навео је Милићевић.

Он је истакао да је оборен прошлогодишњи рекорд по броју посјета када је регистровано више од 2.500 људи.

“Ово је и прилика да у вријеме сјетве пољопривредни произвођачи размијене искуства”, навео је Милићевић.

blank

Радмила Цвијић из ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, подручна јединица Добој, при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, рекла је да ова манифестација заслужује пуну пажњу и да су организатори урадили беспријекоран посао.

Она је навела да Министарство кроз правилник о подстицају има и дио намијењен за подршку манифестацијама, сајмовима, сточарским изложбама, те да подржава промоцију руралног развоја сеоских средина и живот на селу.

“Посебан дио је за подршку набавке нове механизације у овој години, а то је значајна цифра и значајно издвајање јер смо свјесни да без савремене механизације и добрих машина немамо ни добру пољопривредну производњу”, навела је Цвијићева.

Члан Организационог одбора Небојша Петровић рекао је да је било 30 излагача, којима је захвалио, те истакао да се надају наставку подршке општине Шамац, али и да им се наредне године прикључи и Министарство пољопривреде.

“Наш циљ је био да привучемо људе у нашу Посавину, да направимо и сајамски и такмичарски дио, да се повежемо и наставимо сарадњу”, рекао је Петровић, додајући да на сајму имају више од 150 тракториста који су дошли из Српца, Прњавора, Озрена, регије Посавина, Лијевче Поља и других мјеста.

blank

Такмичења се одвијало у вучи трактора, приколица у рикверц, дисциплина за дјецу, навлачење по категоријама.

Традиционална јела за окупљене припремиле су жене из Доње Слатине и Удружења жена из Брвника.

У културно-забавном дијелу програма учествовали су чланови Културно-умјетничког друштва “Ново село” из Новог села и Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” из Обудовца.

Покровитељ ове манифестације је општина Шамац.

Светлана Павловић

blank