blank

У бродском насељу Клакар Горњи данас су одржани 28. Соколски сусрети, који су окупили 10 екипа са укупно 500 такмичара, у организацији Српског соколског друштва / ССД/ “Вучјак” Брод. 

blank

Организатор је Српско соколско друштви “Вучјак” Брод, а предсједник Зоран Видић је изразио задовољство присуством великог броја омладине, што је понос и охрабрење за локалну заједницу и Републику Српску.

blank

“Добро је да има омладине која хоће да се дружи и такмичи у свим дисциплинама. Значајно је одржавање ових сусрета који промовишу слогу, јединство, значење витешке борбе. Овђе је данас више до 1.000 људи”, навео је Видић.

Према његовим ријечима, главне дисциплине су потезње конопца, навлачење клипа и креда, бацање камена с рамена и др. 

“Kао старјешинство соколског друштва од ове године смо увели још двије нове дисциплине за дјецу узраства до 12 година и то потезање конопца и ношење јајета у кашики”, рекао је Видић новинарима.

blank

Начелник општине Брод Зоран Видић отворио је 28. Соколске сусрете и истакао да је у данашње вријеме тешко сачувати традицију и да је потребно воље, хтијења и знања да би се сачувала.

Према његовим ријечима, за локалну заједницу је значајно одржавање сусрета јер су уједно и културна, спортска и туристичка манифестација која окупља значајан број учесника и посјетилаца.

“Нормално је да материјални подржимо, то је најмање што можемо да урадимо, али и да се активно укључимо у организацију. Подршка неће изостати и у наредном периоду”, додао је Видић.

blank

Испред спомен-обиљежја за 13 погинулих бораца Војске Републике Српске из Kлакара Горњих, данас је служен парастос и положени су вијенци.

blank

За чланство у ССД/ „Вучјак“ Брод од оснивања, за 15 година старјешинства и за цјелокупан допронос  Повеља је уручена Недељку Видићу, који је и доживотни почасни предсједник Друштва.

Повеља је уручена и Дражену Ћерићу за дугогодишње чланство, несебичан допринос у раду Друштва и за учествовање у многобројним соколским играма.  

Постхумно су одликовани: Мирун Јовичић-Ћоћка из Винске, Игњатије Ђерић из Сијековца, Душан Видић и Симо Игњатић из Унке, затим Далибор Видић из Бродско Поље два,  Младен Митровић,  Животу Марића, Марка Бановића и Зорана Зечевића из Зборишта, те Ђорђа Жарића из Лијешћа.

blank

Страјешина Соколске чете Полој Бранко Бардак најавио је да су они домаћини наредних сусрета, истакавши да су соколске игре важне.

Страјешина Соколске чете Зоран Ђукић, који је и домаћин данашњег сусрета, каже да сусрети одржавају сваке године у другој мјесној заједници, да је некада било и више од 2.000 људи, а да сада присуство младих показује да ће манифестација опстати.

blank

У програму су наступили и чланови KУД “Душко Трифуновић” и KУД”Лијешће”.

blank

Посавске новости / Ненад Симић 

 

 

blank