blank

У Броду је одржана Пјесничка манифестација “Покровско пјесничко саборовање” и промоција истоименог зборника, уз учешће пјесника из Републике Српске.

blank

Учесници синоћне манифестације посјетили су Храм Покрова Пресвете Богородице у којем су упознати о његовој историји, након чега је уприличен наступ чланова Културно-умјетничког друштва “Душко Трифуновић” из Брода.

blank

Промоција зборника “Покровско пјесничко саборовање”, приређивача Ненада Симића из Дервенте, објављена је у издању дервентског Српског књижевног клуба “Вихор” Дервента и Црквене општине Брод, а промовисана је у просторијама Светосавског дома, гдје су и пјесници учесници рецитовали пјесме.

blank

Симић је истакао да је у збирци седамдесетак ауторских радова пјесника из Републике Српске, Србије, Словеније и Аустралије.

“Благослов за одржавање манифестације `Покровско пјесничко саборовање`, а поводом прослављања Покрова Пресвете Богородице, крсне славе храма и општине Брод, добили смо од Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија. Пјесници су доставили по двије пјесме које су уврштене у зборник, а чију промоцију смо одржали сада јер мјере забране у вези вируса корона нису дозвољавале”, рекао је Симић новинарима.

Он додаје да је највећа вриједност окупаља у Броду да се чини у слободи, да се утврђује присуство на културној и јавној сцени, да се јача присуство уз цркву.

„Вјерујем да има расположења, наде и вјере код представника Општине Брод да сва будућа Покровска пјесничка саборовања буду материјално и морално подржана с циљем да постану традиционална на радост свих оних који воле да изграђују, сабиру, чувају, преносе на све будуће нараштаје. Када има вјере и наде нађе се и начина“, рекао је Симић.

Садржај зборника је обогаћен радовима ученика основних школа из Брода.

blank

Протојереј-ставрофор Жељко Теофиловић истакао је да пјесничко саборовање о великом празнику Покрову Пресвете Богориодице скроман дар народу и Цркви, са молитвама да својим Светим Покровом заштити сав вјерни народ свијета, па и Брод.

“Ове пјесме заправо нису ништа друго до тихе молитве и молитвени вапај. У њима се слави и моли, преклиње и прашта, а све за ради благослова Божијег вјерном народу српском. У сарадњи са Клубом `Вихор` објавићемо нови конкурс за други зборник”, рекао је Теофиловић.

Теофиловић је навео да је у плану да манифестација и саборовање пјесника буде обичај и традиција у општини Брод, те да ће у наредним данима почети припрема за одржавање друге пјесничке манифестације у октобру.

„ У Броду око Покровских дана имамо разних манифестација, свечаности које се одржавају, спортске, има и акварелистичка колонија која је мало раније присутна овдје, али једно пјесничко дружење сваке године изостаје, из разлога што ми у Броду немамо једног књижевног клуба који би могао да инцира такво нешто. Жеља нам је била да у дане Покрова пјесмом величамо празник, да буде један молитвени допринос прослави храмовне славе и славе града. И прошле године је настала идеја да покренемо с једним конкурсом и позовемо пјеснике да своји радовима учествују у стварању зборника, и да учествују у манифестацији“, рекао је на свечаности Теофиловић.

blank

У име Савеза српске дијаспоре Словеније и Српске библиотеке “Вук Караџић” из Љубљане, Симић је уручио специјална признања са златном значком протојереју-ставрофору Жељку Теофиловићу и Борачкој организацији општине Брод.

blank

blank
Признање је додијељено за изузетне резултате на очувању српске културне баштине, пружања несебичне помоћи око организације и сарадње.

blank

Пригодним Захвалницама даровани су учесници пјесничке манифестације, КУД “Душко Трифуновић” Брод, Благоје Симић из Дервенте, начелник општине Брод Зоран Видић и други. 

blank
Пјесничкој манифестацији присуствовало је свештенство Српске православне цркве, начелник општине Брод Зоран Видић са сарадницима, представници Борачке организације Брод и значајан број посјетилаца.

Посавске новости

 

blank