blank

У Шамцу је одржано предавање током којег је указано на значај превентивних прегледа у откривању канцера дојке и најављено да Центар за ментално здравље при Дому здравља планира организовати радионице за онколошке пацијенте ради правовремене психолошке подршке.

Специјалиста радиологије Сања Петковић истакла је да једино правовремена дијагноза може значити изљечење, те позвала све жене да се прегледају.

“Ми се можемо похвалити да имамо дигитални мамограф и сву потребну опрему, екран високе резолуциије и један смо од ријетких Домова здравља који може да се похвали да не постоји листа чекања за мамографске прегледе. Уколико се укаже потреба  да се код особе појави промена и особа се нама обрати ми некада у року истог дана успостављамо дијагнозу“, каже Петковићева.

blank

Она је савјетовала превентивне прегледе женама од 40 године  и више и то на сваке двије године да раде мамографске прегледе, уколико је потребно допуњавају се прегледи ултразвучним прегледима и другим дијагностичким модалитетима уколико се укаже потреба, а девојкама од 30 године које започињу трудноћу  у каснијим годинама да ураде ултразвучни преглед, јер је код њих мамографски преглед није индикован.

Предавање је организовао Дом здравља Шамац, а директор Лепа Тривић рекла је новинарима да је ово прво у низу предавања које ће ова здравствена установа организовати захваљујући се свима који су били на предавању, а посебно професорици Свјетлани Сурли, која је узела активно учешће у овом предавању.

“Предавање је обухватило медицински аспект сагледавања ове опаке болести, као и психолошки сегмент обољелих, односно спремност да се у психолошком смислу носимо са овом тешком дијагнозом”, навела је Тривићева.

blank

Психолог у Центру за ментално здравље у оквиру шамачког Дома здравља Сања Мијанић рекла је да овај центар организује многобројне групне радионице, те да су у плану и радионице за онколошке пацијенте ради правовременог пружања психолошке подршке.

Светлана Павловић

blank