blank

За пољопривредне произвођаче из општина Шамац, Доњи Жабар и Пелагићево, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, пословна јединица Добој и Удружење свињогојаца „Посавина“ из Обудовца су у  Дому културе „Милан Јелић“ у Обудовцу организовали предавање о актуелном стању свињарства.

„Узгој свиња и производња свињског меса на подручју Шамца, Пелагићева и Доњег Жабара, који су посљедњих година имали узлазну путању, сада стагнирају због ситуације на тржишту на коју су утицала дешавања у свијету“, рекла је Радмила Цвијић из добојског ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при ресорном министарству.

„Имамо стагнацију, можда је чак и смањен број крмача и супрасних назимица. Код произвођача присутан је страх како ће се даље одвијати стање на тржишту, а ту су и поскупљења“, рекла је Цвијићева на предавању о ситуацији у свињарству које је одржано у Обудовцу код Шамца.

blank

Цвијићева је појаснила да су разговарали са пољопривредним произвођачима о стању у свињарству и о мјерама којим је могуће побољшати овај сектор.
„Министарство помаже подстицајима у пољопривреди, а у овом сектору имамо подстицај на супрасне крмаче и назимице, те свиње у тову“, навела је она, додавши да су произвођачима доступне и друге мјере као што је дизел-гориво, регрес за пшеницу и друго.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача „Посавина“ из Обудовца Бојан Саиловић рекао је да оваква предавања значе много за мање произвођаче да изнесу актуелне проблеме на својим фармама.

Светлана Павловић

blank