blank

У основној школи „Свети Сава“ данас је одржана академија на тему „Мој град у слободи“ и историјски час Мике Шкорића, пензионисаног пуковника Војске Републике Српске о дешавањима деведестих година прошлог вијека на овим просторима.

Програм, започет интонирањем химне Моја Република, уприличен је за ученике осмих и деветих разреда обје бродске основношколске установе.

blank

blank

Дјеца недовољно знају о догађајима из наше новије историје, која се у БиХ дириговано уређује, поручио је пуковник Шкорић, ратни командант једне од јединица ВРС која је учествовала у ослобођењу Брода 1992.године.

-Неки говоре да је то помирење. Сматрам да би се о помирењу, у контексту историјских чињеница, требало причати на начин да сваки народ о томе говори онако како је то доживио-, сматра Шкорић.

blank

Шкорић је истакао да треба причати о дешавањима из деведестих година, како се историја не би поновила.

-Треба да се зна шта се збивало тада, али и раније кроз историју.  Дјецу треба патриотски васпитати, а наши програми немају довољно таквих порука, што им је слабост -, рекао је Шкорић.

Историјски час уприличен је поводом јубилеја, 30 година од ослобођења општине Брод у протеклом рату, рекао је Брано Гојковић директор школе „Свети Сава“.

blank

-Академски програм у комбинацији са историјским часом намјењен је ученицима осмих и деветих разреда бродских основних школа. Ово је наш допринос обиљежавању Дана општине -, истакао је Гојковић.

Академија на тему „Мој град у слободи“ и историјски час Мике Шкорића, уврштени су у програм овогодишњих  „Октобарских свечаности слободе“.

Д.И./Радио Брод

blank