ОЖЕЊЕНИ НАДИГРАЛИ НЕОЖЕЊЕНЕ (10:4)

0
100
blank
blank
На Божић спортска борилишта углавном мирују. Но, у бродском насељу Нови Полој мјештани управо на најрадоснији хришћански празник се окупе на терену некадашњег ФК „Раднички“ и одиграју ревијану „Божићну утакмицу“.
 
Тако је било и данас, ни киша их није омела да наставе традицију.
 
Oжењени су надиграли комшије без љепштих полина (10:4) и тако трећу годину за редом потврдили фудбалску доминацију. А, како и не би кад код већине „првотимаца“ казаљака ваге „гази“ троцифрене бројеве. Са тим се млађани момци, упркос бољој кондицији, ипак нису могни носити.
 
Иако је резултат споредан, оба табора уложила су посљедњи атом снаге да би стигли до трофеја јер се о „дербију“ и освојеној ласкавој титули прича цијеле године.
 
Иако нерадо, поражени играчи су у духу фер плеја пружили руку искуснијим и старијим.
 
blank
 
На Божић у родни крај долазе и они који раде у иностранству. Уједнињени прослављају рођење Христово. Међу њима је и Мићо Марјановић који вријеме празника умјесто у Њемачкој проводи у завичају. Покретачка је снага многих заједничких дружења и акција у Полоју и један од зачетника Божићне утакмице.
 
– Полојчанин ма гдје био увијек је Полојчанин и родни крај носи у срцу. Увијек је радост доћи, овдје смо своји на своме, са фамилијом, комшијама и истинским пријатељима. Овдје су ми коријени, ово је мој живот. А сама утакмица је нешто посебно, а како и не би била кад се игра на најрадоснији дан у години. Видите осмјехе на лицима људи, они све говоре. Најважније је да ово прихватају млађи што је гаранција да ће ово трајати-, констатовао је Марјановић, иначе текстописац који је једну од пјесама посветио управо Новом Полоју.
 
Као и претходних година и сада су снаге одмјериле екипе Ожењени и Неожењени. То је, кажу Полојчани, најправеднија категоризација да сви имају прилику истрчати на велики терен.
 
– Када смо организовали прву Божићну утакмицу најлакше је било да се „подијелимо“ на ожењене и неожењене. Тако сви, а има нас, имају прилику учествовати, што се показало као пун погодак. Мотив је да се дружимо, да у радости и заједништву прослављамо Божић, али и да подстакнемо оне пред женидбу да што прије стану на луди камен -, каже Миодраг Гојковић из екипе Ожењени.
 
blank
 
Његов саиграч Ђуро Јаковљевић учесник је свих досадашњих утакмица.
 
– За нас је ово традиција коју с посебном пажњом његујемо и сваку наредну утакмицу с великим нестрпљењем исчекујемо. Иначе, ми смо опредијељени да чувамо своју традицију и обичаје. Као што сте видјели данас је посебан дан, данас се дружимо. Видите колико је људи овдје и сви су весели, срећни -, рекао је Јаковљевић.
За Полојчане, који још увек чувају вриједности које је модерно доба поприлично потискује из свакодневног живота, имератив је његовати заједништво, љубав према ближима, завичају, помоћи, и имати осјећања за другог и свијет око себе.
 
Нови Полој је насеље са око 100 кућа и мјесто гдје се гости дочекују са осмјехом и испруженом руком. Нису ријеткост заједничка дружења Полојча попут великог прослављања Светих апостола Петра и Павла, а усталила се и „Полојиада“ коју у љетњим мјесецима, такође, уприличе у Старом Полоју одакле су њихови преци, па и неки од садашњих житеља били приморани иселити и нова огњишта заложити у приградском Бродском пољу, у насељу којем су дали симболично име Нови Полој.
 
Полојчани се сваке године окупљају на Божић, након ручка, те се уз фудбал, незаобилазно пиво као главне награде за побједника утакмице и понеку капљицу љуте друже, препричавају анегдоте, збијају шале и до вечерњих сати кују планове шта сљедеће учинити да би уљепшали слику насеља.
 
Треба истаћи да сe фудбал на Божић у Полоју почео играти одмах након ратних збивања деведесетих година, а лопта се у овом формату гдје снаге одмјеравају ожењени и неожењени први пут закотрљала 2009. године, и од тада овај несвакидашњи догађај има све више поклоника.
 
Д.И. /Радио Брод 
blank