ОПШТИНА БРОД ДОБИЛА ЛИЦЕНЦУ ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПЛАТФОРМЕ АГРОЛИФЕ

0
201
blank
blank

У оквиру пројекта “Дигитализација општинског управљања земљиштем”, представницима општине Брод 27. октобра уручена је лиценца и донирана информатичка опрема која ће омогућити коришћење јединствене пољопривредне платформе AgroLife.

blank

Циљ је унапређење управљања пољопривредним земљиштем, које се додјељује путем закупа, а којим управља локална самоуправа, односно ресорно министарство.

Дарко Шолар, технички директор групације GreenSoft, дијела компаније Telegrup, каже да је цијели пројекат направљен и осмишљен да се што више помогне пољопривреди на свим нивоима како би производња била што ефикаснија.

– На основу вегетацијских мапа пољопривредницима се дају прецизне информације о квалитету тла и густини раста биљака, а затим и упутстава за агротехничке мјере. Информације о временској прогнози омогућавају прецизније и ефикасније управљање пољопривредном производњом, јер се цијели процес од сјетве до наводњавања, гнојидбе, заштите биља и жетве може планирати и на тај начин смањити употреба ђубрива, пестицида и воде уз максималан принос и очување квалитета земљишта у власништву општине или републике. Направили смо платформу која пружа доста различитих опција, а да је тако свједочи и податак да је у платформи већ преко 1.000.000 хектара  и преко 5.000 активних корисника,- рекао је Шолар.

Он је нагласио да дигитално рјешење уједно омогућава и власницима пољопривредних парцела да ефикасно планирају, организују и управљају пољопривредном производњом у циљу повећања приноса, укупних прихода и смањења оперативних трошкова, те појашњава да је апликација изизетно једноставна за употребу и бесплатна за сва пољопривредна газдинства.

blank

Када су у питању локалне заједнице, Шолар каже да је на овај начин олакшано праћање земљишта под пољопривредним усјевима, што даје више могућности када је у питању сарадња са министарствима око субвенционисања производње  али и систематског унапређења пољопривреде.

Драган Шепа, секретар Удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије у  Привредној комори Републикe Српске  истакао је да овај  пројекат омогућава бројне могућности како локалним заједницама, тако  и пољопривредницима.

-Дигитализација управљања општинским земљиштем омогућава локалним заједницама да имају комплетан увид у земљиште које се даје у закуп, а с друге стране пољопривредницима даје могућност да кроз унос података са свих релевантних елемената у својој производњи дођу до бољих услова пословања, а самим тим и већих приноса , казао је Шепа и додао да је овај пројекат основа за будуће пројекте који ће се даље реализовати у РС, а општина Брод је једна од оних које су се опредијелиле да  иду у правцу дигитализације, односно систематском и континуираном приступу у циљу стварања повољног пословног амбијента .

Кроз пројекат  ’’Дигитализација управљања општинским земљиштем’’ биће унапрјеђен систем управљања пољопривредним земљиштем у закупу. Софтвер омогућава локалној самоуправи да у дигиталном формату квалитетније и адекватније управља пољопривредним земљиштем које даје закупцима на кориштење и концесионарима.

Вања Николић, шеф кабинета начелника општине истакао је важност имплементације овог пројекта на подручију бродске општине и добијање лиценце AgroLife за коришћење софтвера.

-Ова платформ ће и нама и пољопривредницима бити од велике користи, јер нам је свима у интересу унапређење пољопривредне производње,- рекао је Николић.

Осим Брода, у овом пилот-пројекту учествују Србац, Приједор и Требиње, а свима је заједничко да су носиоци Сертификата за повољно пословно окружење БФЦ СЕЕ. Привредна комора РС и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС једни су од партнера у пројекту “Дигитализација општинског управљања земљиштем“, који реализује компанија “Telegrup“, уз подршку њемачке развојне агенције “GIZ“.

Извор: Радио Брод

blank