blank

Замјеном медијских испуна у постројењу за прераду воде у ЈКП „Комвод“, која ће бити извршена  до 20. септембра, потрошачима ће бити испоручивана далеко квалитенија вода за пиће. Најављено је то након данашњег састанка руководстава комуналног предузећа и општине Брод.

Ријеч је о пројекту реконструкције дијела фабрике за прераду воде у овом предузећу, односно замјени дотрајалих филтерских испуна, рекао је Бобан Ђурђевић директор предузећа.

blank

-Изузетно сам задовољан што реализујемо овај можда и најважнији пројекат у посљедњих годину и по дана. Очекујемо да ће квалитет воде бити далеко бољи него до сада, на обострано задовољство корисника и нас из предузећа-, навео је Ђурђевић.

Према његовима ријечима, средства за ове намјене у износу 200.000 КМ, највећим дијелом обезбједило је комунално предузеће, а преостали износ издвојен је из општинског буџета.

Иако је филтерске испуне потребно мијењати сваких пет година то, према наводима Нове Шљивића техничког директора „Комвода“, није рађено од 2008. године. Он је истакао да је то био разлог за повремена замућења у систему за допрему питке воде корисницима.

blank

-Брод мора имати фабрику за прераду воде која захтијева редовне замјене дотрајалих медијских испуна-, каже Шљивић и увјерава да ће након реализације пројекта појава замућености воде постати прошлост.

Начелник Брода Зоран Видић, каже да се ради о изнуђеном, али неопходном потезу.

-Надали смо се да ће доћи до изградње потпуно нове фабрике воде средствима Европске инвестиционе банке у оквиру пројекта „Watsan 1“ који је су заједнички требали реализовати Влада РС, општина Брод и ЕИБ. Међутим, након што је Њемачка увела санкција Српском члану предсједништва БиХ дошло је до обуставе тог пројекта, а због евидентних проблема у водоснабдијевању, били смо принуђени да идемо у реализацију замјене медијских испуна-, изјавио је Видић.

blank

 

То је, према његовим ријечима, довело и до одређене реконструкције буџетских средства.

-Однос Општина-комунално предузеће не гледамо као одвојена тијела. Tо је све у нашем граду, све је повезано, те смо заједно са руководством комуналног предузећа донијели одлуку о замјени филтерских испуна како би наши грађани имали квалитенију воду-, рекао је Видић.

Он је додао да се неће одустати од изградње нове фабрике воде.

– У сарадњу са Владом РС и ЕИБ био је започет и пројекат „Watsan 2“. Аплицирали смо и очекујемо позитиван исход,  те се надамо да ће доћи до изградње нове фабрике воде-, рекао је Видић.

Д.И.

blank