blank

“Стара црква” у Српској вароши у Дервенти, која је срушена на Спасовдан 1992. године за вријеме окупације ХВО-а и такозване Армије БиХ, биће освећена у суботу, 18. јула.

Дочек Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија планиран је за 8.30, а чин освећења и Света архијерејска литургија почеће у 9.00 часова, потврђено је из Црквене општине Дервента.

Раније је било планирано да освећење буде на Спасовдан, 28. маја, али је одржавање помјерено због вируса корона.

blank

Током 1850. године тадашњи парох дервентски почео је градњу дервентске Старе цркве са трговцима Ђорђем Костићем, Ристом Костићем и Симом Карамитровићем, те осталим парохијанима.

Зидање богомоље трајало је четири до пет година, па је 1855. године на празник Успења Пресвете Богородице, којем је и била посвећена, црква освештана.

Градњу су ометале турске власти, па је од Цариграда тражена дозвола и заштита.
Од 1851. године, када су освештани темељи храма, датира и Великогоспојински вашар.

Активности на обнови цркве почеле у децембру 2017. године израдом идејног рјешења цјелокупног комплекса који обухвата обнову цркве, изградњу светосавског дома, те мртвачнице са палионицом свијећа.

Обновљена црква је посвећена Благовијестима, које се празнују 7. априла.

Почетак обнове цркве и ток градње пратило је велико одушевљење вјерника, посебно оних старијих, које за стару цркву вежу посебне успомене. 

Посавске новости

blank