blank

У Шамцу је отворена изложба архивских докумената, фотографија и музејских предмета пионирке српске костимографије Милице Бабић Андрић, рођене Шамчанке и супруге српског нобеловца Иве Андрића.

Изложба је отворена у галерији “Стари сат” у оквиру фестивала “Милица”, који организује шамачки Центар за културу у сарадњи са општином и Министарством просвјете и културе Републике Српске, а трајаће мјесец дана.

blank

Директор Центра за културу у Шамцу Миланка Благојевић рекла је да већ годину дана раде на пројекту “оживљавања” лика и дјела Милице Бабић Андрић и да су остварили сарадњу са више институција из културе из Српске, Црне Горе и Србије.

“Најзначајнија нам је сарадња са Народним позориштем Београда гдје је Милица Бабић Андрић провела свој радни вијек као костимограф. Управо нам је Музеј овог позоришта уступио значајну грађу да употпунимо изложбу, а ријеч је о њеним скицама и костиму за оперу „Борис Гудунов“, која је изведена 1948. године”, рекла је Благојевићева.

Сарадња је, како каже, остварена и са Музејом позоришних уметности Србије и Музејом града Београда.

Директор Музеја Народног позоришта Београд Драган Стевовић указао је на значај организовања овог фестивала посвећеног Милици Бабић Андрић, која је једна од истакнутих умјетничких личности у историји Народног позоришта, прије свега као прва жена школовани костимограф.

blank

“Значајно је да чувамо традицију и важно да се повезујемо. Ми смо ипак један културни простор и важно је да омогућимо да пуно људи види ту нашу заједничку баштину”, каже Стевовић.

Гордана Поробић Крцуновић, директор Јавне установе “Херцег фест” која управља кућом Иве Андрића у Херцег Новом, нагласила је да је почаствована што присуствује отварању изложбе за коју вјерује да ће имати традицију у граду у којем је рођена Милица Бабић.

“У Херцег Новом се налази кућа нобеловца Иве Андрића, једина кућа коју је саградио у свом животу и посветио је Милици Бабић Андрић, која је била лошег здравља, па су јој љекари препоручили приморску климу”, каже Крцуновићева.

Она је додала да су у Шамцу изложене и фотографије које приказују живот Милице и Иве Андрића у Херцег Новом, тако да је Милица на неки начин повезала Херцег Нови и Шамац.
“Планирамо да ову изложбу на љето представимо и у Херцег Новом”, најавила је она.

Бабићева је била српски костимограф и универзитетски професор. Опремила је око 300 позоришних представа, опера и балета од 1930. до 1963. године.

Рођена је у трговачкој породици као кћерка Стевана и Зорке Бабић 2. септембра 1909. године у Шамцу.

Презиме Миличине мајке Зорке води поријекло од Писаревића из Шамца, а отац Стеван био је имућан трговац и могли су да јој омогуће школовање у Бечу и Паризу.

Светлана Павловић

blank