blank

На шамачком градском тргу отворена је 24.12.2022. године, шеста по реду „Зимска чаролија на ушћу“, која ће трајати до 04.01.2023. године. Организатор манифестације је општина Шамац и „Центар за културу“ Шамац, а манифестацију је отворио начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић.

У оквиру првог дана манифестације „Зимска чаролија на ушћу“ за  грађане је обезбијеђен богат културно забавни програм, наступали су Пјевачко друштво „Херувими“, те је наступио и Недим Ћоралић, позната шамачка звијезда, учесник емисије „Никад није касно“ и млада пјевачица из Шамца Анђела Палежница, а културно умјетничка друштва са шамачког подручја која су била предвиђена да наступају прво вече, због кише пролонгирана су за други дан.

Отварајући манифестацију начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић је пред неколико стотина Шамчана рекао да је  манифестација „Зимска чаролија на ушћу“ бренд општине Шамац свих ових шест година, те да очекује да прерасте у регионални бренд, те да му је драго да је градски трг мјесто окупљања становника шире регије, те да га радује и већи број излагача и много боље окићен град, а све је то у оквиру пројекта „Сјеверна капија“ уз финансијску подршку општине Шамац и „Центра за културу“.

blank

„Направили смо ове године један искорак и обећавам да ћемо и наредних година у складу са својим финансијским могућностима омогућити да Шамац буде оно што заслужује и да грађани осјете ту промјену те да ће Шамачни имати прилику да међусобно разговарају, као и да се мало више посвете једни другима у ишчекивању празника“, каже Милићевић.

„Манифестација „Зимска чаролија на ушћу“ је послије бањалучке, друга у РС по дужини трајања. Грађани ће моћи своје слободно вријеме да употпуне у наредних десет дана. Новина ове године је да поред бројних учесника, пјевачких и културно-умјетничких друштава, музичких бендова, програма за све генерације становништва, 4. јануара у сусрет Православном Божићу да буду одржани „Гастро сусрети“, са посном храном као и дружење заједно са тамбурашима чиме ће ова манифестација бити затворена“, напомиње Милићевић, додајући да ће се онда припремити дочек Православне Нове године гдје ће бити још новина.

На тргу је и велики број излагача попут малих предузетника, продавци накита смјештен у 15 кућица, са својим производима, а на тргу је постављена и велика окићена јелка гдје грађани могу да се фотографишу.

Милићевић је позвао све грађане Шамца и околних општина да посјете општину Шамац да оживе град као што су то чинили свих ових пет година и како он каже сигуран је да Шамац има шта да покаже, не само Шамчанима него и свим посјетиоцима који ће бити гости свих десет дана у Шамцу.

blank

Директор „Центра за културу“ Миланка Благојевић истакла је да је Шамац у овој регији први започео са оваквим видом манифестација.

„Отворили смо чаролију са локалним умјетницима и све до 4. јануара овдје ћемо организовати богат програм, а онда „Гастро сусрете“, каже Благојевићева.

Она је напоменула да ће у богатом културно-забавном програму двије вечери бити рок групе, наступи основних школа са шамачког подручја, дочек традиционалне Дјечије Нове године и други садржаји који ће донијети добру забаву и дружење.

Манифестација „Зимска чаролија на ушћу“ је дио пројекта „Сјеверна капија“.
Имплементација пројекта „Сјеверна капија“ доприњеће одрживом развоју општине Шамац. Његова укупна вриједност  је  187.000 евра, од чега су Европска унија и Влада Савезне Републике Њемачке обезбиједиле 150.000 евра бесповратних средстава, а остало је учешће општине Шамац. Пројекат се реализује у оквиру ширег пројекта EU4BusinessRecovery, а за циљ има подршку и ублажавање посљедица  изазваних пандемијом Ковид-19. EU4BusinessRecovery је вриједан 13,7 милиона евра, а заједнички га финансирају Европска унија (13 милиона евра) и Савезна Република Њемачка (700 хиљада евра). Имплементирају га ГИЗ, ИЛО и УНДП.

За више информација о пројекту „Сјеверна капија“, молимо контактирајте:
Велимир Андрић, Координатор пројекта, (Општина Шамац)
Тел: 054/620-260
Email: velimir.andric@opstinasamac.org

 

blank