ОТВОРЕНА 45. АКВАРЕЛИСТИЧКА КОЛОНИЈА „САВА“

0
17
blank
blank

Изложбом радова насталих у прошлом сазиву, те симболичним уручењем кључа колоније синоћ је у Галерији у згради “Поште” званично отворена 45. Акварелистичка колонија “Сава”.

Начелник општине Брод Зоран Видић је београдском сликару Ненаду Војичићу предао кључ колоније, рад вајара Драге Хандановића и поручио да Брод треба да буде поносан на дугу традицију окупљања еминентних умјетника.

blank

„Ова колонија је на понос свима нама из Брода и један темељ и чувар културе овд‌је у Броду. Надам се да из године у годину све више Брођана то разумије. Драго ми је што ратна дешавања нису прекинула колонију и једна велика захвалност сликарима који сваке године долазе овд‌је“, казао је Видић.

Он је изразио наду да „грађани разумију да колонија није трошак, него улагање у културу, оставштину, у аманет будућим генерацијама и нешто на шта можемо бити поносни“.

„Мислим да ћемо бити важни онолико колико трагова оставимо за будуће генерације и сматрам да Брод то већ уназад годинама чини, а тако ће бити и у наредном периоду“, закључио је начелник општине Брод.

blank

Павле Ристичевић више од 15 година учествује у раду колоније и каже да се у Броду осјећа као код куће.

“Атмосфера је предивна. Домаћини су предивни, тако да увијек са радошћу долазимо. Ту се увијек нађе неко нови од колега и шире се познанства, а уједно се наставља традиција колоније која је у ствари колонија са најдужом традицијом”, каже Ристичевић и додаје:

“Заиста сам презадовољан организацијом и амбијентом у коме стварамо”.

Чедомир Кесић, умјетник из Панчева је такође дугогодишњи учесник колоније „Сава“.

„Може се рећи да сам овде староседелац. Преко двадесет година сам ја овде присутан и то ми чини велику част и задовољство. Када добијем позив за ликовну колонију ја сам веома сретан и то је пријатан тренутак у мом животу“, каже Кесић.

blank

Да Акварелистичка колонија „Сава“ има будућност свједоче младе генерације сликара који јој се враћају. Један од њих је и бродски умјетник Мирко Плавшић који на овом традиционалном дружењу сликара учествује откако је завршио Академију, а који је свестан значаја колоније.

„Култура као култура би требала бити изнад свега, материјалног, националног, свих наших свакодневних превирања. Култура је ту да нас оснажи и духом и самим тим је некакав продужетак нашег унутрашњег живота“, поручио је Плавшић.   

Ове године први пут у је Броду Софија Галицкаја из руског града Јарославља. Тренутно живи у Новом Саду гд‌је студира сликарство.

„Импресије су предивне. Највише се бавим акварелом – мокро на мокро, али радим и другим техникама. Јако ми се допада изложба коју сам виђела. Долазим и наредне године“, поручује Софија.

Организатор колоније је Туристичка организација, а покровитељ Општина Брод. Горан Вукојевић, в.д. директора Туристичке организације општине Брод казао је да и ове године у раду колоније учествују еминентни сликари, те указао на њен изузетан значај.

blank

„Наша колонија носи назив по ријеци Сави и једна је од четири најважније традиционалне манифестације које Брод има. Постоје и друге ликовне колоније у окружењу, али ова је културно благо Брода, живи са Бродом, нераскидиви је дио културног живота ове општине и јединствена из много разлога“, закључио је он.

Сликари ће у нашем граду боравити до 29. јуна, а за то вријеме обогатиће фундус који броји више од 1200 радова.

Подсјећамо, Акварелистучку колонију „Сава“ покренули су 1980. године Крунослав Керн, Ђурђа Вилагош и Мухамед-Хамо Вејзић. 

Извор: Општина Брод 

blank