blank

У Мјесној заједници Толиса, 4. јуна  откривена је  спомен биста свештеномученика и комаданта Требавског четничког одреда попа Саве Божића. Свечаност којој је присуствовао велики број званица  је организовало Удружење „Поп Саво Божић“, које  је и основано с циљем очувања и сјећања на његов лик и дјело.

Поп Саво Божић рођен је 1886. године у селу Доњи Осјечани, код Добоја. Рукоположен је 2. септембра 1912. године у Поребрицама за ђакона. По својој молби, 15. априла 1914. године премјештен је за администратора парохије у Толиси.

Након избијања Првог свјетског рата, ухапшен је као и многи истакнути и виђенији Срби. Поп Саво је пребачен у логор Арадска тврђава, у данашњој Румунији. Из логора је са групом затвореника побјегао. Бјегунци су послије бјекства и скривања, ступили у контакт са руском јединицом. Потом су пребачени на Солунски фронт и борили су се за ослобађење од окупатора.

blank

По завршетку рата вратио се у Осјечане, а потом у Толису. У Толиси је наставио са својим радом и почео је препород села и околине. Поп Саво је покренуо неколико важних активности у Толиси као што су: изградња цркве 1928. школе 1932. Дома културе „Бања“ 1935. године амбуланте, уређење села, долазак учитеља и љекара. Заговарао је обуке о пољопривреди да би оспособио становништво и унаприједио пољопривредну производњу ових крајева. Градио је и путеве. Иако је за живота доста тога урадио, његове визије биле су далеко веће. Планирао је изградњу: Ваздушне бање, хотела и излетишта на Дугој њиви, путева преко Требаве, али је избијање Другог свјетског рата зауставило те планове.

blank

У ратним годинама био је комадант Требавско-посавског одреда Југословенске војске. Борио се за спашавање живота становништва овог краја, али је 1. маја 1945. године у мјесту Стаје код Теслића мучки убијен од стране јединица НОВ-а. Народ га сматра свештеномучеником и његови посмртни остаци пронађени су тек крајем 20. и почетком 21. вијека и данас (мошти) почивају у манастиру Св. Пророка Илије на Дугој Њиви.

blank

„Данас смо скромним чином показали велико дјело, подсјетили наше потомство ко је био поп Саво. Када се вратио из Првог свјетског рата, гдје је доживио голготу на Салонском фронту, учинио је духовни и привредни препород овог краја. Хоћу да вјерујем да ћемо у будућем периоду, молитвама његовим пред Господом, поново доживјети препород овог краја  и да нам се дјеца у здрављу рађају“, истакао је начелник општине Јовица Радуловић.

blank

„Прошло је седамдесет осам година да се име попа Саве није честито ни помињало, а сада смо доживјели да испред објеката које је он градио видимо бисту посвећену њему. Ово је велики дан за Толису и комплетну Требаву“, рекао је Данко Миланковић, предсједник МЗ Толиса и потпредсједник Удружења.

blank

Уз помоћ донатора, Срете Божића из Осјечана, потомка попа Саве Божића изграђен је плато и спомен биста, који је нагласио да је поносан на његова велика и незаборавна дјела.

Извор: Општина Модрича 

blank