ОШ „СВЕТИ САВА“ ОБИЉЕЖИЛА 160 ГОДИНА ОД СМРТИ ВУКА СТЕФАНОВИЋА КАРАЏИЋА

0
56
blank
blank
 
На данашњи дан, прије 160 година у Бечу умро је српски језички и правописни реформатор, Вук Стефановић Караџић, творац новог правописа и књижевног језика.
Живот Вука Стефановића Караџића обиљежили су непрестана борба за реформу српског језика, сукоб са српском интелигенцијом, друговање са најугледнијим Европљанима тога доба и суочавање са породичном трагедијом.
 
Вук Караџић је засигурно био најзначајнија личност српске књижевности прве половине 19. вијека, а захваљујући његовим реформама, у српски језик је уведен фонетски правопис, једно слово – један глас, а славеносербски, у оно вријеме језик образованих, био је потиснут. Вјероватно најпознатије Вуково правило је његово правило „пиши као што говориш, читај како је написано”.
 
Годишњица његове смрти у ОШ „Свети Сава“ обиљежена је низом активности.
 
blank
 
У холу и школској библиотеци постављена је изложба о животу и дјелу овог великана, а ученици ове школе са својим наставницима приредили су и пригодну приредбу у којој су наступили, школски оркестар, драмска секција и хор V3 разреда, учитеља Далибора Вукмана.
 
Приредби је присуствовала Наташа Цвијановић, помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Републике Српске, која је истакла да се овај јубилеј, односно 160 година од смрти Вука Караџића ове седмице обиљежава у многим школама у Републици Српској.
 
-Ове седмице обиљежавамо 160 година од смрти Вука Стефановића Караџица, једног од најзначајнијих реформатора српског језика који је написао наш први рјечник српског језика-, рекла је Цвијановић и додала да је управо зато важно да се у школама сјећамо и кроз све наставне предмете дјеци свакодневно указујемо на значај лика и дјела овог језичког и правописног реформатора нашег писма.
 
Поводом овог значајног јубилеја ОШ „Свети Сава” припремила је низ малих манифестација којима ће обиљежити овај значајан датум, рекла је Ружица Маслић, директорица школе и додала да је потребно дјеци стално скретати пажњу на значај његовог дјела.
 
-Српско писмо је ћирилица, а оно је дјело Вука Стефановића Караџића- рекла је Маслић.
 
Обиљезавајући 160 година од смрти српског језичара и правописног реформатора у ОШ „Свети Сава“ ми смо за дјецу припремили низ активности којима ћемо им скренути пажњу на дјело овог српског језичара, рекла је Бојана Шашлић, професор српског језика и књижевности и библиотекар у овој школи.
 
blank
 
-Иако ученици 8. и 9. разреда знају доста о развоју српског језика, надам се да ћемо овим активностима скренути пажњу и оним нешто млађим на неке податке и занимљивости из живота и дјела Вука Стефановића, рекла је Шашлић.
 
blank
 
Вук Стефановић Караџић рођен је у Тршићу код Лознице 6. новембра 1787. године, у породици која се у првој половини 18. вијека доселила из старе Херцеговине. Након смрти његови посмртни остаци пренесени су из Беча у Београд 12. октобра 1897. године и налазе се поред његовог великог пријатеља Доситеја Обрадовића испред Саборне цркве у Београду.
 
Иза себе је оставио кћерку Мину Вукомановић-Караџић, велику љубав пјесника Бранка Радичевића. С Аном Маријом Краус имао је тринаесторо дјеце, од којих су нешто дуже поживјели само Мина и Димитрије, који нису оставили потомство.
 
В.Г. /Радио Брод 
blank