blank

На тему „Показна вјежба 2022“ у Шамцу је одржан састанак Општинског штаба за ванредне ситуације којем је присуствовао главни републички инспектор за заштиту и спашавање Бојан Шоја, а договорено је да се показна вјежба „Шамац 2022“ изведе 19. априла на потезу од Пруђанског моста до ушћа ријеке Босне у Саву гдје учествује око 100 лица.

Републички инспектор заштите и спасавања при републичкој управи Цивилне заштите каже да је показна вјежба „Шамац 2022“ у оквиру пројекта „Јачање отпорности локалних заједница на опасности које пријете становништву и материјалним добрима, а уз подршку CRS-a и USAID-a.

„У склопу пројекта сам ангажован као стручни консултант да помогнем општини Шамац при изради и ажурирању планске документације угрожености од елементарне и друге несреће и да пружим сву стручну помоћ при организовању и планирању вјежбе „Шамац 2022“ која ће се одржати 19. априла на подручју општине Шамац“, каже Шоја.

blank

Начелник Службе за друштвене дјелатности и послове Цивилне заштите Мишо Дервенић истиче да је циљ састанка да се провјере људски и материјално – технички капацитети, ефикасност реаговања и уиграност тимова првог одговора кроз реализацију планираних спасилачких активности, те да се изврши едукација и оспособљавање грађана за поступање у ванредним ситуацијама чиме се на значајан начин утиче на смањење рањивости грађана усљед догађаја који су проузроковани природном или другом несрећом.

„Договорили смо конкретизацију задатака за предстојећу показну вјежбу, гдје је сваки члан Штаба добио конкретне задатке за учествовање у вјежби“, каже Дервенић.

blank

Он је навео да ће у вјежби „Шамац 2022“ учешће узети специјализована јединица републичке управе Цивилне заштите за спасавање на води и под водом, тим управљања дроновима  републичке управе ЦЗ, републички оперативно – комуникациони центар 121, штаб за ванредне ситуације општине Шамац, штаб мјесне заједнице Шамац, оперативно – комуникациони центар општине Шамац, специјализована јединица за заштиту од поплава општине Шамац, територијална ватрогаса јединица Шамац, екипа Црвеног крста, припадници Полицијске станице Шамац, двије екипе медицинске помоћи Дома здравља Шамац и остали посматрачи као и представници медија.

Светлана Павловић

blank