blank

Данас на Петровдан, у дворишту цркве Рођења Пресвете Богородице у Винској, служен је помен парастос и одана дужна почаст за 24 погинула борца Војске Републике Српске.

Млади окупљени око борачке организације рецитијући пјесме посвећене Винској и палим јунацима подсјетили су присутне на дане прије тридесет година када је Брод окупиран, на борбу и херојство оних који су животе дали за отаџбину.

blank

-Зато у име породица погинулих борца, у име комшија, у име сабораца у име будућности, сваке године на данашњи дан, празник светог Петра и Павла, са поносом изговарамо њихова имена. Имена оних који су оставили неизбрисив траг у прошлости  Винске, Брода и Републике Српске- речено је данас у Винској поред споменика подигнутог у знак сјећања на све борце који су своје животе дали да би ми данас имали Републику Српску.

-Петровдан као и многи други српски празници за наш народ је празник, али и дан сјећања на патње недужног народа. Традиција окупљања овдје у Винској за нас је велика обавеза, јер много је живота дато за вјеру, слободу и истину. Готово да нема стопе српске земље да нема на њој гробова знаних и незнаних јунака, а ми за све њих палимо свијеће, подижемо споменике и помињемо њихова дјела из захвалности за слободу, али и због тога да младе генерације, генерације које  долазе да знају ко су и одакле су, ко су им били дједови и прадједови-, рекао је Зоран Видић предсједник предсједништва општинске Борачке организације и додао да се сваке године у Винској народ на Петровдан окупља у великом броју како би уз молитву и сјећање одали дужну почаст погинулим херојима.

blank

blank

blank

Вијенце на спомен обиљежје положиле су породице погинулих бораца, представници општинске управе, Борачке организације, мјесне заједнице и многи други.

 

blank