ПОМЕН ПАРАСТОС У ДОЊЕМ КЛАКАРУ – ОДАНА ПОЧАСТ ЗА 11 БОРАЦА

0
182
blank
blank

Код спомен обиљежја у Доњем Клакару, данас је служен помен парастос и одана дужна почаст за 11 бораца ВРС из овог села који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

blank

Након молитвеног помена, истакнуто је да је животе за слободу дало 11 бораца из ове мјесне заједнице, а погинули су бранећи своје породице, кућни праг и своје село. Сви погинули одликовани су највишим одликовањима Републике Српске- Медаљом заслуга за народ.

blank

blank

Обраћајући се присутнима предсједник предсједништва општинске борачке организације Зоран Видић, нагласио је да погинули јунаци никада неће бити заборављени, јер је немјерљив њихов допринос и жртва током стварања Републике Српске.

Неки од бораца херојски су погинули у мају и јуну 1992. године на Липи настојећи зауставити непријатељске снаге, које су окупирале и палиле српска села, и даљи продор на слободну територију.

blank

–Борци из Клакара показали су огромну храброст и данас саосјећамо са њиховим породицама и оживљавамо сјећање на њихову борбу-, казао је Видић и присутне упознао са неким од активности које Борачка организације намјерава реализовати у наредном периоду.

У знак пијетета према херојима, и жртви коју су поднијеле њихове породице, цвијеће су на спомен обиљежје, поред породица погинулих, положиле делегације ОБО и мјесне организације бораца, општине Брод,  мјесне заједнице, општинске организације за тражење заробљених бораца и несталих цивила, политичких странака и мјештани.

Помен парастос у Доњем Клакару сваке године служи се на Видовдан, када мјештани овог села прослављају свог заштитника и славу тамошњег храма посвећеног светом кнезу Лазару.

Извор: Општина Брод

 

blank