blank

У Дервенти је данас уручено 45 постхумних одликовања породицама погинулих бораца Војске Републике Српске из овог града и општине Петрово, које је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић одликовала Медаљом заслуга за народ.

blank
Са уручивања постхумних одликовања у Дервенти

Постхумна одликовања члановима породица 39 погинулих бораца из Дервенте и шест из општине Петрово уручили су изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин и градоначленик Дервенте Милорад Симић.

Жупљанин је рекао новинарима да Република Српска на овај начин још једном покушава да захвалност овим породицама за жртву коју су њихови најмилији дали за Српску и за слободу српског народа.

“Оно што ми данас имамо и што се напада као што се жестоко нападало деведесетих година је нешто у чије темеље су уграђени животи наших хероја, из реда српског, али и других народа који су се борили у Војски Републике Српске”, нагласио је Жупљанин.

Према његовим ријечима, због тога та жртва не даје право никоме да их заборави и не даје право никоме на трговину или погађања са Републиком Српском.

“Боље је додијелити признања данас него заборавити их и никада то не учинити, јер породица и жртве заслужују да Република Српска мора стално да води бригу независно од тога која је политичка опција на власти”, додао је Жупљанин.

Он је поручио да данас више него икад потребно свесрпско јединство у заштити оних вриједности које су борци створили и дали.

“Жртва њихових најмилијих је светиња и због тога сви морамо да их поштујемо”, рекао је Жупљанин.

blank
Градоначелник Симић и Жупљанин уручили одликовања

Градоначелник Дервенте Милорад Симић каже да 39 породица погинулих бораца из Дервенте прима постхумна признања за своје најдраже који су животе дали у отаџбинском рату.

“Данас смо домаћини и за шест породица из Петрова. Животи њихових најдражих се не могу надокнадити, али може се одати признање, као сјећање на људе који су дали оно најсветије – живот. Моје мишљење је да у овом времену саборности мањка, али нека је вјечна слава и хвала овим драгим људима”, рекао је Симић.

 

blank

Жељко Kовачевић из Доње Лупљанице данас је примио одликовање за брата Зорана, који је погинуо на рејону Бијелог Брда.

“Требало би се мало више побринути за ђецу погинулих бораца. Иза брата је остало двоје ђеце. Одликовање значи много, захваљујем се на организацији и дођели”, рекао је Kовачевић.

blank
Предсједник Скупштине Борачке организације Петрово Душан Дујковић преузео одликовања за шест погинулих из Петрова

Предсједник Скупштине Борачке организације Петрово Душан Дујковић истиче да је из ове локалне заједнице одликовано шест погинулих бораца.

“Тих шест момака залсужили су одликовања, дали су своје животе, оно најдрагоцјеније. Драго ми је што се дођела признања приводи крају, јер има родитеља који неће дочекати да приме одликовање које ће их подсјећати на њихове синове”, рекао је Дујковић.

Предсједник Републике Српске поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и поводом 15. септембра – Дана погинулих и несталних у одбрамбено- отаџбинском рату Републике Српске, одликовала је 396 погинулих бораца ВРС Медаљом заслуга за народ.

Уручивању постхумних одликовања присуствовали су представници Градске Борачке организације Дервента и Борачке организације општине Петрово, в.д начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности града Дервента Славен Пашалић, и шеф Одсјека Борачко- инвалидске заштите Станиша Микеревић. 

Посавске новости 

 

 

blank