Потписани уговори о стипендирању нових студената

0
35
blank
blank

У згради општине Модрича, 4. јануара 2024. године организовано је потписивање уговора о стипендирању нових студената којима је стипендија додијељена за академску 2023/2024. годину.

Начелник општине Јовица Радуловић поздравио је присутне, пожелио  студентима пуно среће у будућем школовању и животу,  те да са својим стеченим знањима по завршетку студија допринесу развоју наше локалне заједнице и Републике Српске.

Општина Модрича ће у академској 2023/24 години стипендирати 155 студената, од чега су 90 студената из ранијих година и 65 нових студената.

blank

У сарадњи са правним и привредним субјектима са подручја наше општине утврђена су  дефицитарна занимања, а то су професор физике, математике, машински инжењер, инжењер електротехнике и љекар.  Наведена занимања су по Конкурсу бодована са додатних 30 бодова. Право за додатно бодовање на основу дефицитарног занимања остварило је 13 студената.

Студентима општине Модрича од прошле године  исплаћују се стипендије у мјесечном износу од 150 КМ, умјесто дотадашњих 100 КМ, с тим да се за 30 % увећава студентима који су у претходној години студија положили све испите и постигли успјех 8,00 и више, те  њихова стипендија износи 195 КМ.

У 2024. години за стипендирање студената из буџета општине Модрича планирано је издвајање у висини од 270.000,00 КМ.

blank

„Општина Модрича води рачуна о родитељима који имају студенте, те ћемо и ове године покушати изнаћи начин да стипендије увећавамо. Посебно сам поносан што међу новим студентима има оних који студирају дефицитарна занимања“, рекао је начелник.

blank

Вања Грашаревић, студент друге године Машинског факултета и Милица Јовић, студент друге године Медицинског факултета у Бања Луци су истакле  да им додијељена  стипендија представља велику мотивацију у даљем школовању, а уједно и значајну финансијску помоћ, те се захвалили начелнику Радуловићу и општинској управи, јер су  препознали њихов рад и залагање и омогућили им стипендије.

Извор: Општина Модрича 

blank