blank

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић и директор програма Омладинске банке, Жељко Пауковић потписали су јуче ( 3. новембра) Меморандум о сарадњи за развој програма Омладинске банке Шамац укључујући и подршку микробизнисима младих, развоју друштвеног предузетништва младих, инвестирању у развој прототипа и покретању друштвених бизниса кроз Стартуп студио у периоду 1.1.2023. до 31.1.2026. године.

Општина Шамац и Фондација „Мозаик“ подржавају развој Омладинске банке Шамац од 2023. до 2026. године са 97.600 КМ која укључује подршку 32 пројекта и 8 бизниса младих, а позив за седам чланова Одбора Омладинске банке Шамац од 17 до 30 година је отворен од 2. до 22. новембра ове године.

blank

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић истиче да ће Општина Шамац у наредне четири године по Меморандуму који је потписан за период од 2023. до 2026. године издвојити око 48.000 КМ за подршку пројектима микробизнису особама од 17 до 30 година, те уколико буде великог интересовања, спремна је да издвоји додатна финансијска средства.

„Овим смо се придружили породици од 52 општине у БиХ. Имамо искуство у окружењу да ови пројекти веома успјешно функционишу и сигуран сам да ће њихова позитивна искуства  примјенити и на подручју општине Шамац“, каже Милићевић додајући да до краја године очекује формирање Управног одбора  фондације, јер су данас формирали Омладинску банку на општини Шамац, те да ће Јавни позив за микробизнис  бити расписан у фебруару мјесецу 2023. године.

blank

 

Жељко Пауковић директор програма Омладинске банке истиче да ће општина Шамац и Фондација „Мозаик“ доприњети развоју Омладинске банке и Стартуп студија, кроз партнерске односе  базиране на принципима транспарентности, консензуса, обостраног интереса, одговорности, ефикасности, посвећености, међусобне информисаности, аутономности обје стране, те добром и одговорном управљању ресурсима који ће се користити за остваривање заједничких циљева и активности.

blank

„Млади могу реализовати пројекте који се тичу уређења простора за младе, адаптације простора за младе, уређење спортских игралишта, едукација и свих неких ствари које су битне, не само за локалне заједнице него и за младе и управо и за Општину која својим документом Сратегије младих дефинише приоритетне области које пројекте ће радити“, каже Пауковић.

Он је додао да програм пружа младима могућност да добију подршку за реализацију друштвено корисног пројекта гдје је грант 1.800 КМ, док за регистрацију микробизниса као обрт/с.п или комерцијално пољопривредно газдинство са грантом до 2.000 КМ.

Светлана Павловић

blank