blank

На подручју општине Шамац почела је сјетва озимих култура која је планирана на 3.350 хектара, што је за 10 одсто више у односу на прошлу годину, рекао је самостални стручни сарадник за пољопривреду у општини Шамац, Велибор Ђокић.

“Ове године пољопривредни произвођачи планирају засијати нешто веће површине под озимим усјевима због тога што су у протекле двије године смањени приноси кукуруза за 50 одсто због суше”, рекао је Ђокић.

blank

Он је навео да неколицина пољопривредних произвођача још није завршила жетву кукуруза и соје и да се очекује да то учине за дан-два.

Ђокић напомиње да је за сјетву озимих култура важан добар избор сорте, вријеме сјетве, количина сјемена, те припрема земљишта.

“Важан је и оптималан рок за сјетву да не би дошло до аномалија у расту и развоју у почетним фазама, а у нашим условима то је од 5. до 25. октобра”, наглашава Ђокић.
Код касних рокова сјетве, каже, треба сијати сорте толерантне на рок сјетве и повећати количину сјемена по јединици површине.

Ђокић каже да пољопривредним произвођачима временски услови иду на руку, али да им проблем представља поскупљење репроматеријала.

blank

„Цијена сјемена пшенице је поскупила и креће се од 150-200 КМ (100 кг сјемена), цијена минералног ђубрива је такође превисока око 200 КМ (2 КМ/кг). Поједини произвођачи ће морати сијати пшеницу из свог амбара“, каже Ђокић.

Подсјећамо на подручју општине Шамац планирано је да се засије око 3.350 ха озимих култура, од тога је око 2.800 ха пшенице, 400 ха јечма, 30 ха зоби (овса) и 120 ха тритикале.

Светлана Павловић

blank