blank

Српски књижевни клуб“Вихор“ започео је припреме на организацији 21. Међународних илинданских пјесничких сусрета „Прљача 2022“, који ће ове године бити одржани у суботу 6. августа.

„Већ је расписан конкурс за избор најбоље пјесме посвећене љепотама вода. Традиционално се бира пјесма посевећена љепотама вода, шаљива пјесма о водама и активностима на ријеци, те пјесма на тему „Укрински цвијет“. Конкурс траје до 10. Јула, након чега ће стручни жири обавити преглед пристиглих радова, обавити оцјену и избор поједника наградног конкурса. Од пристиглих радова штампаће се зборник „Илинданско саборовање“ чија промоција се обаваља на дан одржавања манифестације“, наводе у СрКК“Вихор“ Дервента.

Афирмацију одржавања сусрета и свих других активности обавља се у средствима јавног информисања на подручју града Дервента, Републике Српске и БиХ, као и путем удружења и организација у Србији, Црној Гори  и Словенији, са којима „Вихор“ има добре контакте и сарадњу.

blank
Ријека Укрина

У Клубу наводе да је значај манифестације и сусрета пјесника у Дервенти вишеструк и прелази оквире локалног карактера, а осим промоције у области културе значајан је допринос и промоцији туристичких потенцијала града.“

„На манифестацију долазе пјесници из многих крајева и након боравка на ријеци Укрини, обиласка града враћају се поново и у вријеме када се не одржава манифестација Прљача, чиме смо допринјели промоцији града Дервента.И у најтеже вријеме, као што је било  за вријеме мјера забране и ограничења у вези ширења вируса корона пронађен је начин да манифестација буде одржана и традиција пјесничких сусрета настављена“, истичу у Клубу.

Организатори манифестације изражавају захвалност градоначелнику Дервенте Милораду Симићу и Градској управи, који су  генерални покровитељи пјесничких сусрета, као и свим другима који помажу одржавање сусрета.

Подсјећамо да је „Вихор“ прошле године обиљежио 20 година постојања манифестације „Прљача“ и посебним плакетама одликовао градоначелника Дервенте Милорада Симића, Стевку и Ранка Прерадовића, Виту Бојковца и идејне и стварне утемељиваче Сусрета Савка Пећића, Славка Покрајаца и Милорада Мишу Ђурђевића.

Посавске новости 

blank