blank

У Броду је данас почело  деминирање приобалног појаса уз ријеку Саву од Градских базена до села Клакар укупне површине 835.000 метара квадратних. Радове финансира Aмбасада САД-а у БиХ,  а извођач радова је британска невладина организација „МАG“.

Шеф Регионалне канцеларије БХ МАК-а у Бања Луци Борис Ђукић , рекао је да се ради о приоритетном пројекту за општину Брод  јер се минско сумњива површина налази између пловног пута ријеке Саве, магистралног пута Брод-Оџак, те непосредној близини насеља.

blank

-Ово је минско најзагађеније подручје и очекујемо проналазак на десетине, па и стотине заосталих минско-експлозивних средстава. У ранијем периоду  је парцијално рађено деминирање, а реализацијом овог пројекта комплетна површина биће очишћена од минско-експлозивних средстава -, рекао је Ђукић.

Начелник општине Брод Зоран Видић истакао је да је на подручју Брода још увијек неколико километара квадратних минско сумњивих површина.

blank

– Површина на којој је почело деминирање дијелом се налази у ужем центру града и коначно је дошло вријеме да се цијели приобални појас  до Клакара очисти од мина. Створиће то услове за безбједно коришћење ресурса ријеке Саве, пољопривредног земљишта и уопште овог  терена-, рекао је нечелник Видић.

blank

Представник британске невладине организације „The Mines Advisory Group-MAG“ Greg Crowther,  је изразио је задовољство јер доприносе санирању  ратних посљедица.

-Драго нам је да смо овдје, да можемо помоћи локалном становништву да превазиђе проблеме са заосталим минама -, изјавио је он.

Према плану, радови ће бити завршени у наредна четири мјесеца. Током деминирања, због безбједности,  долазиће до повремених обустава саобраћаја на магистралном путу Брод – Оџак.

Д.И. /Радио Брод 

blank