blank

У суботу, 28. маја, богослужио је Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије у Појезни код Дервенте.
 
Данашње молитвено сабрање, поред прослављања дивног светитеља преподобног Пахомија Великог, имало је још један лијеп повод, испраћај проте Јове Марковића у заслужену мировину. Прото Јово је пуних 37 година провео у Појезни радећи и градећи како храмове и помоћне црквене објекте, још више радећи на духовном животу ове парохије и градећи здраву и јаку заједницу парохијана појежањских. Данашње сузе у очима свих парохијана који су дошли у великом броју да испрате свога проту биле су јасан показатељ да је прота Јово успио у ономе за шта је добио благослов 1985.године када је дошао на ову парохију.

blank
Прото Јово је изразио велику благодарност и захвалност свом епископу што му је учинио велику част својим доласком.

На крају Свете Литургије епископ Фотије се обратио вјерном народу, најприје истакавши своју радост што је данас у Појезни, а затим и част што је имао прилику да у свези клира има једног овако поштеног, смиреног, кротког и скромног свештеника као што је отац Јово Марковић.

blankДаље поучавајући све присутне, Епископ Фотије се дотакао и проблема који нас окружују, упозоравајући све на активну пропаганду запада која покушава да обмане нас и нашу дјецу, на једно апокалиптично вријеме у којем покушава да се уништи здрава православна породица тиме што се намећу девијације као нешто нормално, а то је пропаганда везана за “елџибити” популацију, гдје све силе свјета су се ујединиле да кроз законе поставе истополоне бракове као валидне, а стриктно одређивање пола људи да укину, јер по њиховој искривљеној идеји о животу “свако има право да изабере ког пола ће да буде, не нужно опредјељући се за оно како је рођен”.
 
Присјећајући се како су нека протекла времена била боља када је у питању породица, када се живјело у већим породичним заједницама, када је најстарији мушки члан био глава породице и куће читаве, епископ Фотије је казао да данас модерни начин живота је то нарушио и тиме је доста духовних и моралних вриједности окарактерисано као нешто непотребно и чак лоше те имамо нездраве односе у породици и браку.
 
– ”Тако се данас покушава срушити брак, покушава се срушити све оно што је вредно и традиционално, а све то наводно да би ми били са светом и да би били модерни, а модеран значи бити луд, другачије речено. Бити човек који нема никакве критеријуме и никакве моралне вредности човек који не зна ни дал је човек или жена да ли је мушко или женско. Е то пропагирају као велику модернизацију. Ми ту треба да се чувамо и да чувамо своје породичне вредности, традиционалне вредности, хришћанске вредности, православне вредности и оно што јесте из наше културе, традиције и нашег православља” закључио је Епископ Фотије, молећи све људе да буду уз Цркву, јер ће се она молити за спас свих нас и даље и молити да ово наметање лудила промаши нас.

blank
 
По завршетку своје богонадахнуте бесједе епископ Фотије је подјелио нафору вјерном народу, а затим је уприличена трпеза љубави и народно весеље за све присутне.

blank
 
Преосвећени Владика је у знак захвалности на овој посјети и за дуго молитвено сјећање, на дар од проте Јове са породицом добио владичанску панагију.

Извор: Епархија зворничко- тузланска 
 

blank