blank

Прва слава од обнове и освећења Старе црква у Српској вароши прослављена је данас, уз поштивање епидемиолошких мјера.

blank
У цркви је служена литургија, након чега је услиједио опход око цркве, одржан помен свим настардалим и преминулим, након чега је обављено освећење славског жита и колача.

blank
Kум прве славе био је Драго Наградић са породицом, који је био и кум темеља, кум цркве, а обавља и дужност предсједника грађевинског одбора.

За кума славе за наредну годину изабран је Владан Поповић.

blank

Стара Црква у Дервенти саграђена је у периоду од 1851-1855 године. До темеља је порушена на Спасовдан 1992. Године, у раним јутарњим часовима минирањем за вријеме окупације припадника ХВО-а и других помагача.

blank
Активности у вези са обновом почеле су у децембру 2017. године израдом идејног рјешења цјелокупног комплекса који обухвата обнову цркве, изградњу светосавског дома, те мртвачнице са палионицом свијећа.

Градњу дервентске Старе цркве почео је 1850. године тадашњи парох дервентски са трговцима Ђорђем и Ристом Kостићем, те Симом Kарамитровићем и осталим парохијанима.

Зидање богомоље трајало је до 1855. године, када је на празник Успења Пресвете Богородице, којем је и била посвећена, црква освештана.

Српска православна црква одлучила је да нови храм буде посвећен Благовијестима које се празнују 7. aприла.

 

blank