blank

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић и предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Брод Зоран Видић, данас су у Броду  анализирали резултате остварене у години на измаку, отворили низ актуелних питања и проблема са којима се сусрећу борачке категорије становништва на локалном и републичком нивоу.

Заједнички је став да у БОРС-у треба да преовладава јединство што је најважнији предуслов да би се осигурала већа права за категорије становништва које представља организација, која ће идуће године обиљежити 30 година постојања.

Остојић је подсјетио да је Скупштина БОРС-а према надлежним инситуцијама упутила низ закључака, везаних првенствено за рјешавање питања мјесечног борачког додатка, повећања личних и породичних инвалиднина, пружања помоћи оптуженим за наводне ратне злочине, помоћи породицама лица који се налазе на издржавању затворске казне као и запошљавању дјеце погинулих бораца.

– Очекујемо конституисање нове Владе Републике Српске и именовање министра рада и борачко-инвалидске заштите, што ће створити претпоставке за наставак разговора започетих у августу ове године -, рекао је Остојић.

Он је подсјетио да су пред Борачком организацијом избори на свим нивоима организовања.

-Припремамо Скупштину која би требало да се одржи у фебруару, на којој ћемо донијети одлуку о провођењу избора на свим нивоима организовања, након чега ће општинске и градске БО одржати своје скупштине и расписати изборе-, рекао је он, те изразио увјерење да ће извборни просес започети у марту идуће године, а завршетак цјелокупне активности да ће бити окончан до септембра 2023. године.

blank

Избори морају бити проведени у складу са важећим правилима, каже Остојић и истиче да у руководства Борачке организације на свим нивоима треба изабрати представнике са пуним легитимитетом, односно оне које демобилисани борци изаберу да их предствљају.

Говорећи о односима општинске Борачке организације и локалне управе у Броду, Остојић је оцијенио да су на завидном нивоу и истакао да је Брод једина општина у Српској која на адекватан начин има ријешено финансирања Борачке организације и провођење програмских циљева који се тичу помоћи борачким категоријама.

-Једнино у Броду ова питања су уређена на основу одлуке Скупштине општине Брод, према којој се из општинског буџета издвајају средства за ове намјене. Нема сумње да ће ова међусобна сарадња бити настављена, па и унапређена, од чега бенефите требају имати породице погинулих, ратни војни инвалиди и демобилисани борци-, додао је пресдједник БОРС-а.

Изразивши задовољство радном посјетом предсједника БОРС-а оштини Брод, предсједник општинске Борачке организације Зоран Видић изразио је увјерење да ће сарадња са руководством БОРС-а бити настављена, и да ће бити остварени позитивни помаци у унапређењу положаја борачких категорија.

-Чекамо формирање Владе Српске и наставак разговора о захтјевима које је Скупштина БОРС-а  упутила према надлежним органима. Вјерујем да ће бити помака с циљем помоћи нашим категоријама. У којој мјери остаје да видимо. Пред нама су и изборне активности кроз које требамо „освјежити „ мјесне одборе, али и руководства општинских, градских и републичке организације-, закључио је Видић.

Д.И./Радио Брод

blank