blank

У највећој бродској мјесној заједници Лијешће одржан је Преображењски збор, који се по други пут одржава након послијератне обнове догађаја, а традиција датира још из предратних времена, када се око цркве народ окупљао и доносио веома важне одлуке.

blank

Јереј Јован Томић каже да празник Преображење спада у Господње празнике, да је један од највећих хришћанских празника, у народу често назван Љетне Богојављење.

“Добро је данас бити у нашем селу, у нашој парохији јер организујемо Преображењски збор и то смо обновили, прије рата је био велики збор како кажу мјештани. Богу хвала са добрим људима се све може организовати. Уз помоћ општине Брод успјели смо да то све опет организујемо, да то опет заживи као некад кад су се Срби овђе окупљали код цркве, гђе су се доносиле важне одлуке“, рекао је Томић.

Он каже да се вјерни народ окупља око цркве и литургијски прославља празник.

blank

Предсједник Мјесне заједнице Лијешће Дејан Ивановић каже да је највећи значај збора окупљање око храма и очување традиције која се дуги низ година одржавала у селу.

” Имали смо тамичења у кухању рибље чорбе, такмичење у соколским играма, ревијална утакмица ђеце, наступ два Kултурно- умјетничка друштва и то „Лијешће“ из нашег села и „Душко Трифуновић“ из Брода, као школа гитаре Брод“, каже Ивановић.

blank

Старјешина Соколског друштва „Вучјак“ Брод Зоран Видић наводи да се тамичење скоколских честа одвија у три дисциплине, и то потезање клипа, борба на брвну и потезање конопца.

“Ово је други Преображењски збор, од прошле године је настављена традиција збора која је током рата прекинута. У сарадњи са локалном управом и свештеником, предсједником мјесне заједнице договорено је да се обнови збор. Учествовале су четири екипе и то Соколска чета Винска, Полој, Kлакар и домаћин Лијешће“, каже Видић.

blankblankblankblank

Шеф кабинета начелника општине Брод Вања Николић истиче да Преображенски збор има велики значај за највеће село у брдској општини.

“Захвалност предсједнику Мјесне заједнице Лијешће, захвалност свештенику Јовану који је са општинском администрацијом обновио празновање. Ово је друга година како смо почели са обиљежавањем на овај начин једне старе традиције која је била замрла“, рекао је Николић.

Прво мјесто у укупном пласману такмичења скоколских честа заузела је Соколска чета Kлакар Горњи, други су били домаћини Лијешћани, док је треће мјесто припало Соколској чети Полој.

Најбољом је проглашена рибља чорба коју су кували гости из ЛУ „Партизан“, друго мјесто заузела је куварска екипа одреда извиђача „Петар Kочић“, док су треће мјесто заузели чланови екипе Соколска чета „Полој“.

Након ревијалног дијела и додјеле награда најбољима уприличена је заједничка вечера и подјељене захвалнице учесницима и донаторима, док су најмлађи могли уживати у програму припрељеном за њих, вожњи рингишпилом и мноштву штандова са сладоледом и слаткишима.

ПН

blank