blank
У Броду је промовисан роман Саше Терзића “Милош и акмаче” о ратном команданту шековићког Другог одреда Специјалне полиције МУП-а Републике Српске Милошу Ступару, који је био осуђен за ратни злочин, па касније ослобођен.
 
Аутор Саша Терзић је овом књигом од заборава сачувао један дио историје, описујући кроз страдања главног јунака романа, команданта Милоша Ступара, страдање свог народа.
 
blank
 
Терзић подсјећа да је жељу да напише роман о драми свог рођака Милоша добио док га је посјећивао у истражном затвору Суда БиХ, објаснивши да је у њему видио јунака израслог из народа, оличиње правог Србина, неправедно туженог и наруженог.
 
-Милош Ступар, ратни командант шековићког Другог одреда Специјалне полиције МУП-а Републике Српске, је послије рата неправоснажно осуђен на 40 година затвора због Сребренице. Посјећивао сам га у завтору и био сам увјерен да није урадио то за шта га терете. Из наших разговора дошло је до идеје да се Милошева животна прича запише -, каже Терзић.
 
На писању романа „Милош и акмаче“ Терзић је радио 10 година. Каже да роман има двије паралелне приче: Милошеву, српску, и Вањину, југословенску.
 
blank
 
-Акмаче је соколче погодно за дресуру и то је југословенска страна, а Милош је српска страна приче и оне се у роману преплићу -, рекао је Трзић представљајући роман.
Милош Ступар, сада предсједник Удружења ветерана, а некадашњи командант шековићког Другог одреда Специјалне полиције МУП-а Републике Српске каже да је ријеч о тешкој причи са добрим завршетком. Истиче да себе не сматра јунаком.
 
-Имао сам велики подршку породице, сабораца, људи из цијелог Бирча. Сваки учесник рата, свако дијете, жена, бака, који су били на овим просторима су хероји колико сам и ја херој. Сматрам да смо сви дали допринос -, рекао је Ступар.
 
Бродску промоцију роман “Милош и акмаче” организовали су општинска Борачка организација, ЈУ Народна библиотека „Бранко Ћопић“ и Удружење матице,дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Републике Српске Корени Брод.
 
Д.И./ Радио Брод 
blank