blank

Гојко Мандић из Бања Луке са пјесмом “Шта све ријека има” побједник је наградног конкурса за избор најбоље пјесме посвећене љепотама вода, а поводом 21. Међународних илинданских пјесничких сусрета “Прљача 2022”.

На наградни конкурс, у организацији Српског књижевног клуба “Вихор” из Дервенте, стигло је  76  радова из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Словеније, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Бугарске, Њемачке и Швајцарске.

Побједник у категорији шаљива пјесма је Евита Бојковац из Дервенте са пјесмом “Споразум ”, а у категорији “Укрински цвијет” Весна Марковић из Дервенте са пјесмом “Кратко весеље ”.

blank
Ријека Укрина, Дервента 

Похваљене су пјесме Ане Стајкова – Иванова из Бугарске, Борислава Наградића из Батајнице, Драгише Цетића из Гацка, др Мирјане Миланков и Цвијетина Лобожинског из Новог Сада, Славе Станојевић из Теслића, те Славка Покрајца, Игора Милошевића, Радојке Адамовић и Горице Крстовић из Дервенте. 

Српски књижевни клуб “Вихор” организатор је и међународне манифестације “Прљача 2022”, која ће бити одржана 6. августа у Дервенти у Центру за културу.

Генерални покровитељ одржавања манифестације је град Дервента- градоначелник Милорад Симић, а суфинансирање пројекта први пут је подржало Министарство просвјете и културе Владе Републике Српске.

“Значај манифестације је вишеструк и прелази оквире локалног карактера, а осим промоције у области културе значајан је допринос и промоцији туристичких потенцијала града. На манифестацији ће бити промовисан зборник, који садржи све пјесме које су на наградни конкурс доставили пјесници из многих држава. Учешће на манифестацији и објава радова у зборнику се не плаћа” саопштено је из Клуба. 

У званичном програму наступиће чланови СКД”Просвјета”, Пододбор Слатина/ Храватска/, а учешће су потврдили и представници Завичајног удружења Срба “Коријени” Сомбор, Савеза српских књижевника Словеније и Удружења евроспке академије српских наука и умјетности из Љубаљне. 

blank

Посавске новости

blank