blank

Пјешачки поход „Путевима првог прогона Срба у БиХ“ у знак сјећања на дане старадања и егзодуз српског народа са подручја тадашњег Босанског Брода 1992. Године, одржаће се у недјељу 15. маја, најављено је из Борачке организације Брод, која је организатор похода.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Зоран Видић истиче да се поход одржава по седми пут и да се ове године обиљежава 30 годишњица од почетка страдања и прогона српског народа од стране Хрватских оружаних снага и припадника паравојних муслиманско- хрватских једница.

blankУ склопу марша организована је и  бициклијада и  маратон. У 7 часова бициклисти и маратонци кренуће са Трга Патријарха Павла – испред централног споменика. У 8 часова пјешачки поход Марш “Путем првог прогона Срба у БиХ“,  од мотела Камен (Клакар Доњи)“, рекао је Видић.

Организован је и превоз аутобусом за оне који желе да учествују у пјешачком походу
полазак аутобуса је  7 часова испред Спортског центра до Камена. 
 

Локалитет Липа спаја градове Добој, Дервенту и општине Брод, Модрича и Вукосавље, а гдје је пружен снажан отпор непријатељима и спријечено даљње цијепање Републике Српске, те омогућен наставак битке за пробој коридора под називом“ Битка за пут живота и спаса“.

На Липи је саграђена спомен- црква посвећена Светом Јовану Владимиру, а у порти подигнути споменици погинулим српским борцима у одбрамбено- отаџбинском рату и Другом свјетском рату.

У организацији Туристичке организације Брод и уз подршку општине Брод у недјељу одржаће се и бициклијада „Липа 2022“ године.

blank

ПН

blank