blank

Општина Шамац из овогодишњег буџета издвојила је 62.500 КМ за функционисање Општинске борачке организације, као и 10.000 КМ за реконструкцију Спомен-собе и издавање Монографије Друге посавске бригаде, изјавио је предсједник Радован Зорановић.

“План је да се у Спомен-соби чувају експонати и фотографије и да то буде репрезентативан објекат, који ће да се посјећује и да се у њему држе часови из историје”, рекао је Зорановић.

Он каже да би на прољеће требало да почне реновирање Спомен-собе које је сада неопходно због влаге иако је просторија обновљена након поплава 2014. године.

Зорановић је потврдио да је у току и израда Монографије Друге посавске бригаде, чије издавање је предвиђено 17. маја на Дан те бригаде.

Предсједник Предсједништва шамачке Борачке организације Лазар Благојевић напоменуо је да је Спомен-соба отворена за Видовдан 2001. године са циљем да се сачувају успомене на саборце погинуле током последњег одбрамбено–отаџбинског рата.

blank
Предсједник БО Шамац Радован Зорановић

“У Спомен-соби се налази 370 фотографија погинулих бораца Друге посавске пјешадијске бригаде, која је имала још више припадника палих за одбрану Републике Српске, али још нисмо могли доћи до свих фотографија јер су се неке породице одселиле, а неке чак и угашене”, истакао је Благојевић.

Он каже да је, према евиденцији којом располаже, Друга посавска пјешадијска бригаде током читавог рата имала 494 погинулих бораца, међу којима и 15 добровољаца из Србије.

Светлана Павловић

 

blank