Свечано отворена изложбена кућица Друштвеног центра у Модричи, Удружења жена „Искра

0
58
blank
blank

На Тргу др Милана Јелића, данас, 15. децембра, свечано је отворена изложбена кућица Друштвеног центра у Модричи, Удружења жена „Искра“.

У оквиру пројекта „Друштвени центар- подстицајно окружење за бољу будућност грађана“,  који се имплементира у оквиру пројекта „Јачање улоге МЗ у Босни и Херцеговини (БиХ)“, једна од активности је и набавка дрвене кућице која ће се користити као изложбени простор корисница Удружења.Овим пројектом се реализује и низ других активности, као што су радионице за жене и дјецу, те предавање и обуке из различитих области.

Радионице за жене су започеле у прошлом мјесецу и наставиће се континуирано одржавати, док је почетак радионица за дјецу планиран након зимског распуста. Кућица је постављена у центру града, испред објекта у којем се налази Друштвени центар и има за циљ промоцију женског предузетништва и очување традиције.

blank

Свечано отварање кућице је организовано како би се  шири аудиторијум упознао  са имплементацијом пројекта и радом Друштвеног центра, те како би се анимирали и други корисници, нарочито жене, да се укључе у рад својих мјесних заједница, али и Друштвеног центра чија су врата отворена за све грађане и грађанке Модриче. Повећано учешће жена у раду мјесних заједница доприноси уважавању потреба жена при дефинисању локалних приоритета.

У претходном периоду је санирана просторија Друштвеног центра, те набављен намјештај, клима и ИТ опрема. Укупна вриједност реализације ових активности је износила 15.887,42 КМ, а у цјелости су финансиране из пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“.

blank

„Пројекат се реализује у пет наших мјесних заједница. Ова кућица се односи на двије градске мјесне заједнице, Модрича 1 и Модрича 2. У оквиру Српског културног центра је опремљена једна просторија з а радне активности које су потребне невладином сектору, за организацију састанака, конференција и слично. Ова кућица је повјерена Удружењу жена „Искра“, како би потпомогли рад маргинализованих жена на подручју општине Модрича“, истакао је начелник општине Јовица Радуловић.

„Желим да се захвалим свим нашим чланицама на ентузијазму. Прије нешто више од годину дана смо основали Удружење и имамо јако пуночланица, које желе да учествују у овом пројекту Кућица је резултат нашег рада у претходних годину дана, од првог сајма када смо озваничили рад. Кућица ће радити сваки дан, а наши суграђани ће имати прилику да у њој купе традиционална јела, рукотворине и све оно што представља традицију нашег краја и града. У њој ће радити чланице Удружења, које ће се смјењивати“, изјавила је начелница Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Бојана Курешевић, која је идејни творац оснивања Удружења.

blank

Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“  заједнички финансирају Влада Швицарске и Шведска са 14 милиона КМ, као и локалне власти са 5 милиона КМ, а проводи га Развојни програм Уједињених нација у БиХ (УНДП у БиХ).

„ Пројекат се поред Модриче реализује у још 40 јединица локалне самоуправе широм БиХ. Захвалио бих се нашим донаторима и УНДП. Надам се да ћемо наставити наше активности у наредном периоду, те  поред тренутнои  пет мјесних заједница у Модричи проширити активности и на друге мјесне заједнице“, рекао је Насир Налић, пројект менаџер пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“.

Извор: Општина Модрича 

blank