blank

Брођанин Синиша Којић прикључио се међународној штафетној трци „Running Out of Time“ у којој учествује више хиљада тркача и бициклиста, који ће рутом дугом 7.767 километара пренијети штафету с „климатском поруком“ младих упућену светским челницима, који ће се окупити на Конференцији Уједнињених нација о климатским промјенама.

Валентина Вондрак и Крешимир Шимић из Славонског Брода данас су штафету предали у руке Којићу, који каже да је поносан што овим даје скромни допринос трци чији је циљ промоција и подизање свијести о климатским промјенама.

blank

-Моја дионица је симболична, неких 10-ак километа, али бити један међу хиљадама учесника је велика ствар за мене. На све начине треба подстицати свијест о важности очувања животне средине и планете уопште. Ово је чин којим показујемо да се бициклом или пјешке, без употребе моторних возила, могу урадити многе ствари-, рекао је Којић

Он је изразио задовољство што је Брод на рути штафете и почетна тачка путовања кроз Републику Српску и БиХ.

Задовољство учешћем није крио ни Крешимир Шимић из Славонског Брода.

-Млађим генерацијама остављамо нешто за будућност. Ово је, на неки начин, облик понашања како се требамо односити према планети Земљи и вјерујем да ће ово оставити одјек у јавности. Настављамо даље, ширимо мир, заједништво-, рекао је Шимић.

blank

Након Брода, штафета је наставила пут до Мостара и Требиња, а потом ка Црној Гори.

„Running Out of Time“, међународна трка са рекордних 7.767 километара непрекидне штафете од Glasgowa у Шкотској дo Sharm el-Sheika у Египту, стартала је 30. септембра 2022. године с “климатском поруком” у запечаћеној штафети,  прећи ће далеки пут преко Старог континента и Блиског истока, а завршиће 5. новембра 2022. године, дан уочи почетка самита COP 27.

Д.И. /Радио Брод 

blank