blank

„Ми нисмо издали своје претке! Часно и достојанствено смо чували и бранили наш народ и нашу отаџбину“, ово је реченица која је обиљежила документарни филм „Синови Српске“ који је синоћ премијерно приказану Банском двору у Бањалуци.

Филм који је и приказан уочи крсне славе Војске Републике Српске Видовдана, а са намјером да јавност подсјети на све борце одбрамбено – отаџбинског рата који су данас на маргини друштва.

blank

„Овим филмом желимо да скренемо пажњу јавности о огромном доприносу који су дали млади момци са својих 18, 19 и 20 година, а који су одмах по завршетку средње школе стали у одбрану своје отаџбине“, поручио  је предсједник Удружења гардиста 1. гардијске моторизоване бригаде ГШ ВРС Предраг Аћимовић наглашавајући да је филм уједно и успомена на гардисте који су погинули у отаџбинском рату.

„Желимо и да заувијек остану упамћени они који су погинули у нашим редовима, њих 130 који су уградили своје животе у темеље Републике српске. Већина их је, у тренутку погибије, имала 18, 19 или 20 година“, истакао је Аћимовић.

Иначе, у документарном филму „Синови Српске“ говорили су, између осталих, некадашњи командант Прве гардијске моторизоване бригаде пуковник Здравко Самарџић, некадашњи начелник Штаба бригаде Мирко Тривић, као и Сњежана Којадиновић, која је била једна од ријетких гардисткиња, присутна од оснивања бригаде, па до самог краја рата. Осим њих, у филму су и говорили амерички политичари и новинари који су према сопственом казивању били свједоци жигосању Срба 1992. као ратних злочинаца и агресора.

Филм је, такође, приказао и  ратни пут Прве гардијске моторизоване бригаде на бројним ратиштима и војним акцијама, попут  ратишта око Горажда и Жепе, акције Церска 93, Лукавац 93, оловскоg ратиштa, бихаћкоg ратиште, али и оноg за шта је Гарда највише везана јер је највећи дио свог ратног пута провела тамо – на планинама Трескавица и Бјелашница.

blank

Подсјећамо да је иницијатор и креатор овог филма је Удружење гардиста 1. гардијске моторизиване бригаде ГШ ВРС, а организатор промоције је Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.

Прва гардијска моторизована бригада основана је одлуком Главног штаба Војске Републике Српске на Богојављење 19. јануара 1993. године. Kроз бригаду прошло је око 7100 гардиста.

                                                                                                 Удружење гардиста

 

blank