blank

У Сијековцу код Брод данас је обиљежено 30  година од ратног злочина над 46 српских цивила, који су у селу починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне бошњачко-хрватске јединице из БиХ.

blank

У цркви Свете великомученице Огњене Марије служена је  литургија, којој је присуствовао већи број вјерника и први човјек општине Брод Зоран Видић са сарадницима. 

blank

blank

ПОМЕН ПАРАСТОС И ПОЛАГАЊЕ ВИЈЕНАЦА 

Након литургије свештеници Епархије зворничко- тузланске обавили су помен, након чега је услиједило полагање вијенаца и цвијећа, уз обраћање званичника Републике Српске и локалне заједнице. 

blank

Парастосу и полагању вијенаца присуствовао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић,  министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Kојић, те делегација Народне скупштине, затим посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, начелник општине Брод Зоран Видић, те представници осталих институција и организација, као и бројни грађани.

blank

blank

blank

blank
Делегације Борачких удружења и организација, становништво
blank
Делегације Борачких удружења и организација
blank
Делегације Борачких удружења и организација
blank
Милорад Додик, Жељка Цвијановић и Душко Милуновић
blank
Народни посланици Игор Жунић и Стево Јоксимовић
blank
Начелник општине Брод Зоран Видић

У првом ратном злочину почињеном на територији БиХ за сат времена убијено је деветоро Срба, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, су 26. марта 1992. године у Сијековцу убили девет српских цивила, а наредних дана још 37 Срба.

У Сијековцу је током 1992. године убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

Обиљежавање организује Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

ПН

blank