blank

Помоћи некоме један је од најљепших осјећаја које човјек може доживјети, а посебно ако се ради о спасавању живота. Особина је то истинских хуманиста, а један од њих свакако је Слободан Будисављевић (74) који са правом, по броју датих доза крви, може понијети титулу најхуманијег  Брођанина јер је драгоцјену течност даровао чак 101 пут.

До навршене 65. године котирао је као давалац крви без кога се ни једна редовна акција није могла замислити. Спасити нечији живот је Слободанов мото и то је оно што га је кроз живот водило.  Будисављевић је бродски  рекордер у давању крви.  

-Давалац крви сам постао 1966. године када је мојој мајци била потребна крв због лома двије кости на руци. Као 18- годишњак са оцем сам дошао у болницу и то је било моје прво даривање „дјечије дозе“ од 2,5 децилитра, нула позитивне групе. Већ 67/68. године почиње организовање акција по предузећима којима сам се радо одазивао. Посебан је то осјећај -, присјетио се Будисављевић.

Због хуманих дјела је и награђиван, а као једини мотив за даривање „течности која живот значи“ истиче хуманост.

-Награђен сам захвалницом општине Брод поводом 7. октобра – Дана општине за 101 давање крви, а Црвени крст Републике Српске додијелио ми је златну плакету као и свим другим даваоцима, како нас називају,  „клуба троцифрених“, са сто и више давања. Иако осам година не дајем крв, учествујем у акцијама, уписујем даваоце, водим евиденцију. У овоме једини мотив је хуманост и ништа више. У Броду имамо нешто више од 400 регистрованих давалаца, али тешко да у догледно вријеме неко достигне 100 давања – , додаје Будисављевић.

blank

Добровољно давалаштво  крви се сматра херојским чином, јер једна доза може да спаси чак три живота. Будисављевић сматра да добровољно давалаштво осим што је драгоцјено за примаоца, има позитиван утицај и на здравље даваоца.

-У Броду у свакој акцији имамо десетак нових давалаца. Младима би препоручио да покушају. То је прије свега контрола сопственог здравља, јер се раде анализе крви и у случају да нешто није уреду упутиће вас на даље прегледе.  Жеља ми је да одржимо добровољно давалаштво јер је то прије свега хумана мисија сваког од нас – , казује он.

Бити давалац крви, значи имати велико срце, а дати крв је нешто најплеменитије што човјек може да учини за оне чији су животи угрожени. Проста рачуница каже да је Будисављевић током давалачког стажа дао око 40 литара драгоцјене течности.

А, да се поново роди, опет би, каже, кренуо истим путем.         

 Д.И. /Радио Брод

 

blank